Hlavní obsah

Pracovníci sociálky zkontrolovali desetinu lidí na neschopence

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v prvním pololetí letošního roku zkontrolovali desetinu lidí na neschopence. ČSSZ vykonala za pololetí 84 219 kontrol, při nichž zjistila 1686 prohřešků, které řešila odejmutím či krácením dávek. V úterý o tom informovala mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Celkem bylo letos do konce června ukončeno 852 438 případů pracovní neschopnosti.

Foto: Profimedia.cz

U zvonku by kvůli případné kontrole pracovní neschopnosti měla být umístěna jmenovka. (ilustrační foto)

Článek

Nejvíce kontrol se uskutečnilo během prvních šesti měsíců v Jihomoravském (11 016), Moravskoslezském (10 153) a Středočeském kraji (8756).

Nejvíce hříšníků nachytali kontroloři v Plzeňském (256), Moravskoslezském (173) a Pardubickém kraji (152).

„Každý dočasně práceneschopný pojištěnec by měl vědět, že může být zkontrolován kdykoliv během doby, kdy je 'na neschopence'. Kontrola přitom může proběhnout i v prvních třech dnech dočasné pracovní neschopnosti,” upozornila Buraňová, která připomněla, že v prvních 14 dnech mohou zaměstnance kontrolovat rovněž sami zaměstnavatelé.

„Pokud kontrola provedená zaměstnavatelem prokáže, že jejich zaměstnanec porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce, respektive se v době mimo povolené vycházky nezdržuje na uvedené adrese, postih se řídí pracovněprávními předpisy, tedy zákoníkem práce,” dodala.

„Obecně platí, že kontrola může být provedena kdykoliv. Existuje-li důvodné podezření, může být provedena i například v pozdních hodinách,” upozornila mluvčí.

Lékař může pacientovi stanovit vycházky v maximálním rozsahu šesti hodin denně v intervalu mezi 7. a 19. hodinou. Lidé mají povinnost zdržovat se na adrese, kterou pro účely neschopenky sdělili lékaři. Předpokladem je rovněž funkční zvonek a viditelná jmenovka na dveřích.

Reklama

Výběr článků

Načítám