Hlavní obsah

Česko odmítne evropskou směrnici o regulaci zbraní

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika v pátek na jednání v Lucemburku odmítne kontroverzní směrnici o regulaci zbraní z pera Evropské komise. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal ve středu mandát od kabinetu. Novinkám to potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

„Jdu na vládu pro mandát odmítnout za ČR na páteční Radě v Lucemburku změnu směrnice o zbraních z pera EK a nizozemského předsednictví,“ napsal na Twitter ještě před jednáním kabinetu Chovanec.

„Mandát byl schválen,“ sdělil o něco později Ayrer. „Vláda rozhodla, v pátek budu do poslední chvíle přesvědčovat předkladatele směrnice o zbraních, že jejich návrh nic dobrého nepřinese,” dodal Chovanec.

Ministr vnitra podotkl, že zákazy legálních zbraní nejsou správnou cestou boje proti terorismu. „Nesmyslně trestáme slušné držitele zbraní, myslivce i sběratele,“ zdůraznil.

Čeští politici se proti evropské směrnici staví napříč politickým spektrem. Poslanci ji označili za hloupou a nesmyslnou. Chovancův úřad už dříve varoval, že přísná norma by mohla nahrát teroristům. [celá zpráva]

Reakce na Paříž

Evropská komise chce směrnicí reagovat na teroristické útoky v Paříži z loňského listopadu. Návrh se týká poloautomatických zbraní. Dopad by mohl mít i na zbraně se zásobníky, tedy např. samonabíjecí pušky a pistole.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Zákaz by se podle vnitra v ČR dotknul stovek tisíc držitelů zbraní. „Směrnice by dopadla na všechny legální držitele zbraní, tedy jak na občany, kteří mají zbraně pro svou ochranu, tak i na sportovní střelce či sběratele,” uvedl resort.

Reklama

Výběr článků

Načítám