Hlavní obsah

Do Prahy dnes přijede americký vojenský konvoj

Praha

Z bavorské základny v pátek přijede do Prahy konvoj americké armády. Asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky se přes české území přesouvá na cvičení Saber Strike v Pobaltí. V Česku Američané zůstanou až do pondělí. První noc stráví v ruzyňských kasárnách, další dvě pak jedna část konvoje ve Vyškově a druhá v Přáslavicích.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americké vozidlo před domovskou základnou v německém Vilsecku. Ilustrační foto

Článek

Zatímco před rokem průjezd amerického konvoje vyvolal v české společnosti silnou odezvu, letošní tolik emocí nebudí. Odpůrci ani příznivci na rozdíl od loňska žádné velké akce nechystají.

První část konvoje by měla české hranice překročit v Rozvadově v 09:30, do Prahy první vojáci dorazí asi hodinu po poledni. Po českých silnicích pojede kolona v devíti částech, aby co nejméně blokovala provoz.

V pátek odpoledne se s vojáky na Ruzyni sejde ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Josef Bečvář a americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Česká armáda si s americkými kolegy během jejich pobytu v Česku naplánovala společná cvičení, která budou zaměřena třeba na střelbu, řízení vozidel nebo lezeckou přípravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám