Hlavní obsah

Ze safari ve Dvoře Králové utekla zničeným plotem desítka antilop

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové

Po bouři spojené s průtrží mračen uteklo v úterý večer z areálu safari Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem několik antilop - vodušek červených. Pobořeným oplocením se desítka zvířat dostala mimo areál. Zatím se zdržují v okolí zoo a šest uprchlíků se podařilo chytit a vrátit do areálu safari. Zbytek stále uniká, potvrdila mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Foto: Simona Jiřičková

Voduška červená

Článek

„Máme je ale na dohled. Snažíme se je dostat zpět otvorem v bouří poškozeném plotě, který jsme rozšířili, aby se nebály. Jsou divoké,“ popsala Jiroušová.

Prudký příval vody vyplavil z pole nad areálem safari velké množství bahna. Masa následně provalila dva betonové bloky, které jsou součástí plotu. Díra stačila poměrně malým antilopám k útěku.

„Uniklé vodušky se zatím drží pohromadě v blízkosti areálu,“ upřesnil zoolog Luděk Čulík. Pokud by se vodušky vzdálily od areálu, zoo žádá každého, kdo by je zahlédl, aby zavolal na telefonní číslo zoologa 608 143 007.

Domovem vodušky červené je střední a jižní Afrika. Antilopa je středně velká. Dospělí jedinci dorůstají do výšky 90 až 100 centimetrů. Tělo má dlouhé 1,3 až 2,4 metru a váží 70 až 110 kilogramů.

Srst má kratší, rezavě hnědou, na bocích světlejší. Hruď a břicho mají bíle zbarvené. Štíhlé nohy jsou z přední strany černé a z vnitřní bílé. Uniklí jedinci jsou samičky, které na rozdíl od samců nemají žádné rohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám