Hlavní obsah

Tehdy jsem ještě netrpěl demencí, obsah smlouvy s Altnerem jsem znal, řekl Zeman u soudu

– Praha • Aktualizováno

Ve sporu o Lidový dům byl pro sociální demokracii jediným partnerem právník Zdeněk Altner. V úterý to u Obvodního soudu pro Prahu 1 řekl prezident Miloš Zeman, který vypovídal jako svědek ve sporu někdejšího notáře Václava Halbicha se sociální demokracií a společností Alba. Halbich si nárokuje 17 miliónů korun za právní služby, které ČSSD pomohly Lidový dům získat zpět. Zeman podle svých slov obsah smlouvy s Altnerem znal.

Zeman přichází za doprovodu ochranky svědčit k soudu kvůli Lidovému domuVideo: Novinky

 
Článek

Po vstupu do síně Zeman poprosil soudkyni Hanu Marsovou, aby mluvila nahlas. „Já nedoslýchám,“ zdůraznil. Zeptal se také, jestli chce soudkyně občanský průkaz, že si ještě ráno kontroloval, jestli ho má. „Není to třeba,“ odvětila.

Zeman uzavřel v roce 1997 smlouvu o zastupování s právníkem Zdeňkem Altnerem. Halbich k ní podle svých slov později přistoupil a za své služby straně při sporu se domáhá 17 miliónů korun.

Prezident Zeman ale v úterý u soudu řekl, že pro sociální demokracii byl ve sporu o Lidový dům jediným partnerem Altner. „Z mého hlediska, z hlediska soc. dem. byl jediným partnerem pan Altner. Pokud si vybral nějaké další spolupracovníky, to už byla věc mezi nimi,“ uvedl prezident.

Na dotaz právního zástupce společnosti Alba Radka Závodného, zda Zeman znal obsah smlouvy s Altnerem, prezident odpověděl: „V té době jsem, pane doktore, ještě netrpěl demencí, z toho vyplývá, že jsem znal obsah smlouvy.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman přišel svědčit ve sporu Václava Halbicha a ČSSD v kauze Lidový dům.

„Vím, že tam byl minimálně jeden právník, ale jeho jméno si nepamatuji,” uvedl prezident před soudem.

Altner nedávno na ČSSD za zastupování v kauze Lidového domu vysoudil 338 miliónů korun. [celá zpráva]

Halbich prý nedostal zaplaceno

Halbich tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil a že za práci nedostal zaplaceno. Jako důkaz předložil mimo jiné děkovný dopis, který mu zaslal právě Zeman. Žalobu směřuje jak vůči ČSSD, tak vůči firmě Alba, které Altner před 16 lety postoupil svou pohledávku vůči straně.

Po úspěšném skončení procesu o Lidový dům totiž vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem. Nakonec poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila na 51 miliónů korun. Další dvě třetiny dala do soudní úschovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Justice projednává Halbichovu žalobu od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se však zastal Ústavní soud.

Altner, který v případu rovněž vystupuje jako svědek, Halbichovy zásluhy popírá. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.

Halbich řekl, že to byl naopak Altner, který tři roky ve sporu „nehnul ani prstem”.

„Altner chtěl bejt v tý mandátní smlouvě jako jedinej, my jsme to chápali, že z hlediska prestiže si chce vybudovat jméno, když se vyhraje v tom sporu. Už v tom roce 1997 přemejšlel o tom, jak nás okrade,“ prohlásil ve své poněkud emotivní výpovědi Halbich.

„Altner nepřišel s jedinou myšlenkou za ty tři roky. Kašlal na to. Naprosto bez zájmu,“ hřímal dále notář. Altner podle Halbicha přišel po vyhraném sporu do kanceláře a Halbichovi i jejich kolegovi Zdeňku Hájkovi se prý vysmál. „Řekl: „Nedám vám ani vindru a jděte do ha**lu, ha ha ha,“ uvedl Halbich.

Smlouva byla uzavřena s tím, že se Altner s Halbichem a Hájkem vypořádají sami.
Barbora Snopková, bývalá vedoucí ekonomické sekce ČSSD

Po Zemanovi vypovídala také tehdejší vedoucí ekonomické sekce ČSSD Barbora Snopková, podle které byla smlouva s Altnerem vyvrcholením procesu, kdy soc. dem. řešila vlastnictví Lidového domu, které jí do té doby nebylo přiznáno.

„Všichni jsme oslovovali každého advokáta, kterého jsme znali, jakým způsobem tu žalobu podávat. Přišel pan Altner a vymyslel svoji metodu, jak získat majetek ČSSD. Řekl, že to probere se svými kolegy, což byli Halbich a Hájek (zesnulý právník Zdeněk Hájek, pozn. red.),“ uvedla Snopková.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Ústavní soud, Novinky

„Všichni tři přišli s tím, že se uzavře smlouva na Altnera, s tím že jim po celou dobu vymáhání nebude vyplacena žádná odměna. Smlouva byla uzavřena s tím, že se Altner s Halbichem a Hájkem vypořádají sami. Smlouva nebude vedena ve vztahu ke všem třem, ale jen jednoho,“ dodala. Snopková prý věděla, že existovala smlouva mezi všemi třemi právníky, její obsah ale neznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám