Hlavní obsah

Protialkoholní záchytka slaví 65 let, byla první na světě

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První protialkoholní záchytná stanice vznikla v roce 1951. Na svém kontě má tisíce a tisíce vyléčených alkoholiků. Málokdo ví, že právě v Praze u Apolináře proběhl výzkum, který prokázal škodlivost alkoholu za volantem a nastolena tak byla nulová tolerance, která platí dodnes.

Protialkoholní záchytka slaví 65 letVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Za založením stál psychiatr a specialista na léčení alkoholismu i dalších závislosti Jaroslav Skála (1916 - 2007). Nejprve v budově u kostela sv. Apolináře vzniklo lůžkové oddělení a o tři roky později přibyla protialkoholní záchytná stanice, svého druhu první na světě.

Na nedostatek pacientů se lékaři stěžovat nemohli, zvláště v některé dny. „Dřív se dala sledovat určitá období, dokonce i určité dny, kdy záchytka byla zcela obsazená. Jednalo se zejména o MDŽ a pak významné svátky jako Josef nebo Karel,“ popsal Novinkám primář kliniky adiktologie Petr Popov.

Prokázali, že alkohol za volantem škodí

Hlavní význam záchytné stanice byl preventivní, nabízela služby lidem, kteří měli problémy s alkoholem. Bezprostředně po vystřízlivění jim tudíž byla nabízena léčba.

„Záchytka byla také důležitá tím, že zde proběhl rozsáhlý výzkum o zachycení řidičů pod vlivem alkoholu. Výsledkem toho byla právní úprava, která může za to, že dnes platí nulová tolerance alkoholu za volantem,“ doplnil Popov.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Jako první klient na záchytce navštíví příjmovou ambulanci

Záchytka se v minulosti dvakrát stěhovala. Nejprve ji přemístili do nemocnice Na Míčánkách a následně do areálu Bulovky, kde sídlí dodnes. Od roku 2013 ji provozuje Městská poliklinika Praha.

Na záchytce je 22 lůžek. Pokoje jsou dvou- nebo třílůžkové, a v jednom pokoji se nachází lůžko pevně připevněné k zemi. Zde se na dobu nezbytně nutnou kurtují agresivní klienti.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Na pražské záchytce je jeden pokoj s pevně připevněným lůžkem a kurty. Určen je pro agresivní klienty

A jak obyčejně probíhá procedura? Po přijetí je klientovi provedena dechová zkouška a po následném vyšetření lékař rozhodne o případné hospitalizaci.

„Nejprve klienta odstrojíme a sepíšeme seznam jeho věcí. Poté provedeme hygienu a klient je odveden na pokoj. Během hospitalizace mu je podáván čaj,“ popsal postup vrchní sestra Miroslav Kočí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Města, kde se nachází protialkoholní záchytné stanic

Apolinář stále léčí závislosti

Na území České republiky je nyní už sedmnáct protialkoholních záchytných stanic. Mezi některými je podstatný rozdíl v ceně za poskytnuté služby.

Nejvíce lidé zaplatí za noc na záchytce v Kroměříži, a to zhruba 12 700 korun. Nejnižší cenu za noc mají města jako Opava nebo Karviná, platba se tam pohybuje okolo 600 korun. V ostatních městech se platí od 1 000 do 4 000 korun.

Apolinář stále léčí závislostiVideo: Aneta Lednová, Novinky

Na místě původní záchytky u Apolináře se nyní nachází Klinika adiktologie, kde se léčí klienti s nejrůznějšími závislostmi. Léčba se tu neprovádí jen ambulantně, mají zde i lůžkové oddělení pro ženy i muže.

Na klinice je také pan Petr, který se léčí se závislostí na gamblingu a alkoholu. Až pokus o sebevraždu ho donutil přistoupit na léčbu.

„Já jsem sem v prvopočátku nechtěl jít. Tady jsem si ale postupem času všechno probral a došlo mi, že bych to doma asi nevyřešil. Možná bych do toho všeho spadl ještě hlouběji, a mohlo by to vést až k opravdové sebevraždě. Mně to tady vlastně zachránilo život,“ říká.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Na Klinice adiktologie prochází klienti nejprve detoxem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám