Hlavní obsah

Noční vlci dorazili do Prahy, odpůrci je chtěli zastavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Desítky členů a příznivců ruského motorkářského klubu Noční vlci dorazily do centra Prahy. Jízdě motorkářů po Václavském náměstí chtělo zabránit několik odpůrců, kteří si jim sedli do cesty. Policisté je odtáhli na stranu. Poté se motorkáři účastnili pietní akce na Olšanech.

Průjezd motorkářského klubu Noční vlciVideo: Novinky

 
Článek

Při protestech na Václavském náměstí nikdo nebyl zraněn a policisté nechali protestující odejít. Náměstí motorkářská skupina objela v doprovodu aut s ruskými vlajkami.

Poté s téměř dvouhodinovým zpožděním dorazili na Olšanské hřbitovy, kde pietním aktem připomněli konec druhé světové války. Více než sto lidí je vítalo potleskem a pokřikem 'molodci'.

Motorkáři dorazili na pietní akci v OlšanechVideo: Novinky

Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazili lidé různého věku i rodiny s dětmi.

Na akci dohlížely dvě desítky policistů. Řešili jediný incident, když publicista Jiří F.X. Doležal přítomné provokoval plakátem s vyobrazením holé zadnice a ptal se jich, jestli jsou placeni ruskou tajnou službou.

Kvůli zpoždění motorkáři zrušili plánovanou akci na Vítkově a odjeli na hotel. Na večer plánují podle informací Novinek večírek v ruském kulturním centru v Dejvicích.

Střet příznivců a odpůrcůVideo: Novinky

Zhruba šedesátičlenná skupina dojela do Prahy od Vídně. U Průhonic na ni čekalo dalších přibližně 50 motorkářů z tuzemska, kteří se připojili.

Na Václavském náměstí se proti jízdě konala již od brzkého odpoledne demonstrace. Asi padesát lidí dávalo najevo svou nevoli nad motorkářskou jízdou prostřednictvím ukrajinských, amerických a českých vlajek a transparentů.

Demonstrace proti jízdě motorkářského klubu Noční vlciVideo: Novinky

Lidé nesli transparenty s nápisy "Češi dobře vědí, co znamená 'přátelství ruských vládců'" a "Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky". Vlály také vlajky EU a NATO.

Demonstranti drželi i zelené nafukovací panny s portréty prezidenta Miloše Zemana, jihomoravského hejtmana Michala Haška nebo ruského prezidenta Vladimira Putina, k němuž mají Noční vlci blízko.

Anketa

Jste proti průjezdu ruských motorkářů?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14160 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám