Hlavní obsah

Nemáme pasivní jedlíky vepřového, zaznělo při debatě o zákazu kouření v hospodách

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Zákaz kouření v restauracích vyvolal mezi poslanci vášnivou debatu. Novelu zákona o ochraně zdraví z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) ve středu projednávali v posledním čtení. Poslanec soc. dem. Vítězslav Jandák se svých kolegů ptal, jestli zakážou také vepřové maso. Poslanci po poledni debatu přerušili, k zákonu se zřejmě vrátí v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček na středečním jednání Sněmovny

Článek

„Cílem zákona je ochrana zdraví nejen hostů, ale i zaměstnanců. Všichni zaměstnanci mají právo dýchat v práci čistý vzduch,“ hájil návrh Němeček.

S novelou ale nesouhlasí všichni, proti je například opoziční ODS. Poslanec Marek Benda prohlásil, že návrh psala skupina fanatiků, která by měla nejraději ze všech lidí abstinenty a nekuřáky.

„Je to další návrh zákona, který někomu vnucuje, co smí nebo nesmí uvnitř jeho vlastního zařízení,” připojil se k němu jeho stranický kolega Petr Bendl.

S kritikou se přidal i poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). „Pan ministr řekl, že to děláme proto, že chceme ochránit děti a mládež. Proto těm 70letým dědkům, jako jsem já, zakážeme na vesnicích v hospodách u piva kouřit,” nadával u řečnického pultíku.

Ochrana zdraví není ani pravicová, ani levicová
Michal Kučera, poslanec TOP 09

Řekl, že zákon by měl Němeček stáhnout a přepracovat, protože téměř 250 pozměňovacích návrhů o něčem svědčí. Ptal se také, jestli vláda hodlá zakázat i vepřové maso, když není zdravé.

„My ale nemáme pasivní jedlíky vepřového,” odvětil mu poslanec Rostislav Vyzula (ANO).

Poslanec Michal Kučera z opoziční TOP 09 se naopak vládního návrhu zastal. „Ochrana zdraví není ani pravicová, ani levicová,” řekl na plénu.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Foto: Právo

Marek Benda je dosud poslancem ODS. Na pražské kandidátce pro předčasné říjnové volby mu patřila nevolitelná pozice. Nebude-li se měnit, jeden ze služebně nejstraších poslanců Sněmovnu příští rok opustí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nynější poslanec Vítězslav Jandák

Poslanci se ani po více než dvou hodinové debatě nedostali k hlasování o pozměňovacích návrzích, kterých se sešlo přes 200. Týkají se například výjimek pro elektronické cigarety nebo pro kouření na zahrádkách. K zákonu se Sněmovna zřejmě vrátí v pátek, definitivní hlasování by mohlo být na konci května.

Reklama

Výběr článků

Načítám