Hlavní obsah

Začínají platit vyšší daňové úlevy pro rodiny s více dětmi

Novela zákona o dani z příjmů, která zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé dítě o stokorunu měsíčně, na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně, nabývá v neděli účinnost. Daňové slevy budou platit zpětně od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši zvýhodnění nemění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane na 13 404 Kč ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna ze současných 15 804 korun na 17 004 korun ročně a u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 Kč ročně.

Poplatníci budou moci uplatnit slevy za celé letošní zdaňovací období. Vláda původně předpokládala, že změna bude schválena ještě před koncem loňského roku s účinností od ledna.

Novela usnadňuje i danění malých slunečních elektráren. Nyní jsou příjmy z provozování výroben elektřiny zdaňovány jako příjem z jiného podnikání a k němu je třeba podnikatelské oprávnění. Nově například u solárních elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowatt, na které od loňska nemusí být licence, již nepůjde o příjmy ze samostatné činnosti, ale o ostatní příjmy. Tyto příjmy do 30 tisíc korun ročně budou osvobozeny od daně.

Dále norma zavádí do českého práva evropskou směrnici o mateřských a dceřiných společnostech. Upravuje vyplácení dividend a odstraňuje dvojí ekonomické zdanění zisku.

Reklama

Související články

Daňové slevy pro rodiny s více dětmi vzrostou

Senátoři ve středu podpořili zvýšení daňových slev na druhé a další dítě. Zvýhodnění na druhého potomka by mělo vrůst o 100 korun měsíčně, na další děti sleva...

Výběr článků

Načítám