Hlavní obsah

Obíhat lékárny kvůli ceně? Komora chce stejné doplatky všude

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká lékárenská komora přichází s návrhem, který by měl odstranit dosavadní nedůstojnou praxi, kdy pacient, aby ušetřil, obíhá lékárny a shání lék na recept za nejmenší doplatek. „Chceme, aby ve všech lékárnách byl doplatek na jeden a ten samý lék na recept ve stejné výši,“ řekl Právu Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Doplatky na léky se v lékárnách mohou lišit ne jen o koruny, ale i desítky korun.

Článek

„Tak je to nyní, podle našeho průzkumu, ve všech zemích Evropské unie. V nich pacient v lékárnách u léků na předpis, který je hrazen zdravotní pojišťovnou nebo Národní zdravotní službou, doplácí stejnou výši. V Česku je to rozdílné,“ dodal.

V současné době se doplatky na léky v lékárnách mohou lišit ne jen o koruny, ale i desítky korun – záleží to na marži lékáren. V případě, že pacient užívá více druhů léků, samozřejmě doplácí víc.

U volně prodejných léků, tedy bez receptu pak záleží na obchodní politice lékárny, za kolik ho prodává. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se nebrání návrhu lékárenské komory na jednotné doplatky léků na recept ve všech lékárnách.

„Pan ministr je připraven o takovém řešení s panem prezidentem Chudobou jednat, pokud ovšem pan prezident přijde s takovým návrhem řešení, který by neznamenal riziko zvýšení cen léků pro pacienty v lékárnách,“ sdělila Právu v pondělí mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Fix za péči

Lékárníci chtějí tuto otázku vznést i na jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), které má být začátkem května.

Druhým návrhem, s nímž lékárnici přicházejí, je odměňování lékárenské péče.

„Navrhujeme ministerstvu, aby došlo ke změně a lékárna nebyla závislá na tom, jak drahý lék vydá a v jakém množství. Chtěli bychom, aby byla zavedena fixní částka za poskytovanou lékárenskou péči. K tomu by pak přibyla zbytková marže, která by vyjadřovala náklady lékáren. Je to model, na který přecházejí téměř všechny státy Evropské unie,“ uvedl Chudoba.

Lékárny, v první řadě ty z malých měst, nedostávají od pojišťoven dostatečně zaplaceno za lékárenskou péči
Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory

Podle jeho slov je zavedení této fixní částky do praxe zcela nezbytné. Loni totiž zaniklo 93 lékáren zejména v malých obcích, které se takříkajíc „neuživily“. Tento úbytek podle Chudoby nemůže nijak nahradit ani 44 lékáren nově otevřených v nákupních centrech.

„Lékárny, v první řadě ty z malých měst, nedostávají od pojišťoven dostatečně zaplaceno za lékárenskou péči, kterou poskytují svým pacientům lékárníci. Současně je na ně kladeno víc požadavků, hlavně ze strany státní správy. Propady úhrad pojišťoven tak znamenají často vyšší doplatky pro pacienty a současně zhoršení podmínek pro provoz a dostupnost lékáren zejména v menších obcích,“ tvrdí Chudoba.

Věrnostní slevy

Jenže i kdyby byl zaveden jednotný doplatek na konkrétní lék ve všech lékárnách, nemusí to automaticky znamenat, že by všude pacient doplácel stejně. Některé lékárenské řetězce nebo sdružení mají takzvané věrnostní karty a na ně dávají slevy i na doplatky za léky. Poutají si tak klienty k sobě. Je téměř jisté, že by toho využily.

„Je to začarovaný kruh, který se nikomu moc nechce vyřešit, a to už řadu let. Ale doplácí na to pacient. V jeho zájmu by ale měl být vyřešen co nejdřív,“ řekl Právu lékárník ze středně velké lékárny v Praze, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám