Hlavní obsah

Přijde mi to od Konvičky jako megapodraz, říká šéf poslanců Úsvitu Černoch

– Praha
Novinky, zpe

Šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch považuje vypovězení spolupráce ze strany Bloku proti islámu Martina Konvičky za podraz. Novinkám řekl, že smlouva, podle níž musí Konvička kandidovat v krajských a sněmovních volbách, jinak zaplatí náklady na volební kampaň a pokutu, platí. Do kampaně hodlá Úsvit podle dřívějších informací vložit celkem 60 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Článek

Proč podle vás Blok proti islámu vypověděl smlouvu s Úsvitem?

To nevím. Dostal jsem zprávy, že pan (sociolog Petr) Hampl si říkal o miliónové částky na kampaň. Tak jestli má pocit, že ty peníze dostane jinde...

Mluvili jste spolu o tom?

Ne. Ještě teď to je pro mě šok. I ta forma, jak se to stalo – že to vydali v noci, abychom se nemohli bránit. Nikdo netušil, že to udělají. Přijde mi to jako megapodraz. Ale chtěl bych s ním (Konvičkou) mluvit, aby mi do očí řekl, jaký byl důvod. Protože to rozhodně není ten, který napsali – že Úsvit neplní smlouvu. To je tak jednoduše doložitelné, že nechápu, jak je tohle mohlo napadnout. Je za námi půlroční permanentní kampaň, ve statisících jsme vydávali noviny, téměř denně se dělaly besedy.

Není to tak trochu zadostiučinění? Spojili jste se s člověkem, který používá hesla typu „masokostní moučka“.

Pro mě to je práce, která je potřeba udělat – například zabránit bezvízovému styku s Tureckem. Potom jsou nějaké výroky. Ale já jsem u nich nebyl. Je na rozhodnutí soudu, jak se k tomu postaví.

Bez smlouvy bychom si říkali, proč jsme dali do někoho zbytečně několik miliónů korun, a plakali bychom nad výdělkem.
Marek Černoch, předseda poslanců Úsvitu

Mezi vámi a BPI byla uzavřena smlouva, že Konvička musí v příštích dvou letech kandidovat za Úsvit v krajských a sněmovních volbách, jinak zaplatí náklady za kampaň a půlmiliónovou pokutu. Konvička dnes Novinkám řekl, že ta smlouva neplatí. Jak to tedy je?

Smlouva samozřejmě platí. Pokud pan Konvička říká, že ta smlouva není nebo že neví, co v ní bylo – vždyť pan Konvička ji podepsal. Ta smlouva se nedělala pět minut. Ladila se, mohli do ní zasahovat. [celá zpráva]

Kolik bude tedy podle vás muset zaplatit?

O tom se budeme bavit zítra na předsednictvu. Nějaké peníze za kampaň už odešly. Ta smlouva je jedna z věcí, která byla udělaná dobře. Bez ní bychom si říkali, proč jsme dali do někoho zbytečně několik miliónů korun, a plakali bychom nad výdělkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám