Hlavní obsah

Premiér Sobotka na utajené misi v Afghánistánu povzbudil české vojáky

– Praha • Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda (Kábul)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyrazil o víkendu na leteckou základnu Bagrám u afghánského Kábulu. Z bezpečnostních důvodů odletěl o víkendu z Prahy utajovaně. Na místě povzbudil zhruba 240 českých vojáků.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě základny Bagrám

Článek

Asi třicítka českých leteckých instruktorů už osm let na kraji kábulského letiště cvičí afghánské piloty vrtulníků. Instruktoři podle svých slov vidí neuvěřitelné pokroky svých žáků, dnes spíše už kolegů.

Major Radek M. z náměšťského letiště, který cvičí piloty vrtulníků dopravní Mi-17 i bojové verze Mi -24, tu byl už čtyřikrát. Letos dostal na starost celou výcvikovou misi a velí i instruktorům z USA, Chorvatska nebo Slovenska.

Afghánce učili létat

Afghánských pilotů za ty roky vycvičili již desítky a podle majora jim dělají radost. „Kdybyste tu byl od začátku, viděl byste, jaký obrovský pokrok udělali. Zlepšili se v údržbách vrtulníků, jsou lepší v plánování i v provedení misí. Celý personál je kvalitnější a už umí sám rozhodovat,“ uvedl velitel. Na začátku museli Afghánce učit létat, dnes už ladí detaily v bojovém výcviku.

Jimi vycvičení piloti létají v nejhorších oblastech, jako je Hílmand nebo Kunduz. Zásobují tam malé základny, kam se nelze dostat autem pro mizerné cesty nebo kvůli Tálibánu, a dnes dokonce i kvůli bojovníkům Islámského státu.

„Při zásobování těchto odříznutých základen se střílí často,“ dodal major. Za poslední rok Afghánci přišli o jeden vrtulník i posádku, která vezla zásoby na opuštěné místo, na kterém byl nastražen výbušný systém.

Premiér: Ať tu nejsme věčně

Čeští instruktoři na sebe slyší ze všech stran chválu. Sobotka na nedělním setkání s vojáky uvedl, že je ocenil afghánský prezident i premiér, které navštívil. Vojákům, řekl, že Česko není země, která utíká z boje, a proto vláda navrhuje příští dva roky v Afghánistánu pomáhat dál v nezmenšené síle.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v afghánském Kábulu

„Jsme tady dlouho a vy vaším výcvikem pomáháte, abychom tu nebyli věčně,“ řekl vojákům. Ti odkrajují v afghánské misi už čtrnáctý rok.

Na Twitteru premiér uvedl, že vojáci v Afghánistánu odvádějí potřebnou, tvrdou a nebezpečnou práci.

Vojáky navštívil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle něj nemají vojáci – hlavně 160členná strážní rota největší základny v zemi v Bagrámu – lehký úkol. Zvláště teď když tálibové a další bojovníci vyhlásili jarní ofenzívu. [celá zpráva]

„To je složitá mise, ostatní mají určitou ochranu na základnách, ale strážní rota dělá každý den dvě patroly a je bezprostředně konfrontována s nebezpečím,“ uvedl Bečvář.

Napjatou atmosféru podle něj potvrdil obří výbuch v Kábulu, při kterém minulé úterý zemřelo 60 lidí. „Musíme si připustit, že v některých regionech Talibán vládne,“ dodal Bečvář.

Země NATO předaly minulý rok obranu do rukou Afghánců. Podstatně zredukovaly desetitisícové stavy bojovníků. Dnes je v zemi okolo 12 tisíc cizích vojáků, kteří mají na starosti hlavně materiální podporu a výcvik afghánské armády. To se projevilo i na menším počtu mrtvých a raněných koaličních vojáků.

V současné době v misi Resolute Support působí 243 vojáků Armády ČR. Strážní rota na letecké základně Bagrám se podílí na zajišťování bezpečnosti základny. Na Mezinárodním letišti v Kábulu je umístěn letecký poradní tým, který provádí výcvik afghánských pilotů vrtulníků a pozemního personálu. Dále zde působí polní chirurgický tým, velitelství mise a národní podpůrný prvek, který poskytuje logistickou a administrativní podporu všem českým jednotkám v Afghánistánu. Zdroj: Úřad vlády ČR

Anketa

Je podle vás správná přítomnost českých vojáků v Afghánistánu?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 4005 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám