Hlavní obsah

Zeman ohlásil termín podzimních voleb, je ale chybný

Právo, rap, rsk
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman oznámil termín pro krajské a senátní volby. Informoval o tom na středeční tiskové konferenci v Jincích ve středních Čechách. Zeman ohlásil termín na polovinu října, volby však budou muset být o týden dříve. Na to upozornil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Rozhodl jsem se vypsat termín krajských voleb a první kolo senátních voleb na 14. a 15. října,“ uvedl Zeman. V tyto dny by se měly konat volby do krajských zastupitelstev a také první kolo do horní komory parlamentu, jímž by se tradičně měla obměnit třetina Senátu.

Druhé kolo senátních voleb by mělo následovat 21. a 22. října.

Volby musí být o týden dříve

Prezident se ale při oznamování data voleb spletl, krajské volby a první kolo senátních by mělo být o týden dříve, tj. 7. a 8. října. Podle zákona se volby do horní komory parlamentu i do krajů musí konat v posledních třiceti dnech před uplynutím volebního období.

Volební období senátorů zvolených v roce 2010 skončí 23. října 2016. Protože jsou volby dvoukolové a konají se vždy v pátek a v sobotu dva týdny po sobě, může se první kolo konat nejdříve 23. a 24. září a nejpozději 14. a 15. října.

Krajským zastupitelům skončí volební období 13. října 2016. Krajské volby se tak mohou konat nejdříve 16. a 17. září a nejpozději 7. a 8. října. A právě s tímto posledním termínem lze jednoduše spřáhnout i první kolo senátních voleb, tak aby se druhé kolo konalo 14. a 15. října.

Je to chyba. Podle českých zákonů nelze mít volby vypsané na dobu, kdy už skončily mandáty předchozímu zastupitelstvu
Jan Kysela, odborník na ústavní právo

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo o dobrou vůli prezidenta vůči senátorům a poslancům, se kterými se ve Středočeském kraji setkal a kteří se přimlouvali za termín 14. a 15. října.

„To samozřejmě nebude naplněno, pokud by to bylo v rozporu se zákonem,“ sdělil Právu.

Ovčáček pak ČTK řekl, že pokud by termín nebyl v souladu se zákonem, prezident ho změní.

„Je to chyba. Podle českých zákonů nelze mít volby vypsané na dobu, kdy už skončily mandáty předchozímu zastupitelstvu, což ale platí pro všechny volené funkce, včetně například poslanců či prezidenta. ČR to má koncipováno na posledních 30 dní a do té doby se musíte vejít,“ řekl Právu odborník na ústavní právo Jan Kysela.

„Dle názoru expertů ministerstva je krajské volby třeba konat do čtyř let od konání předchozích, tedy nejpozději 7. - 8. 10. Jinak hrozí, že krajské volby mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné. Upozorním pana prezidenta na toto riziko a požádám ho, aby svoje rozhodnutí přehodnotil,” uvedl Chovanec.

„Já si myslím, že oni to buď přehodnotí sami, protože jsem teď už viděl, že se k tomu vyjadřovali, že to byl termín předběžný. Takže uvidíme. Já předpokládám, že termín bude upraven,” dodal pro ČTK Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám