Hlavní obsah

V Prostějově odešlo z hnutí ANO dvanáct lidí, včetně tří zastupitelů

Právo, Jiří Růžička
Aktualizováno

Dvanáct členů, včetně tří zastupitelů, ukončilo členství v hnutí ANO v Prostějově. Prostějovská organizace je mateřskou organizací prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který prostějovským zastupitelem za ANO zůstává.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Prostějovský magistrát. Ilustrační foto

Článek

„Pod vlivem událostí, které se v poslední době odehrály, jsme se po dlouhém rozmýšlení rozhodli pro ukončení členství v hnutí ANO 2011. Odchod z hnutí jsme vyhodnotili jako jedinou možnou variantu. Směr, který hnutí v poslední době nabralo na místní úrovni, nemá nic společného se zásadami, pro které jsme do hnutí vstoupili, hájili je a prosazovali na politickém kolbišti,“ uvedli v prohlášení zastupitelé za ANO na prostějovské radnici Hana Naiclerová, František Filouš a František Švec.

„Mocenské vazby v Prostějově jsou zřejmě natolik silné, že prostřednictvím nastrčených posluhovačů dochází v oblastní organizaci hnutí k odklonu od programových zásad a naopak k souznění s mocenskými zájmovými skupinami. Domníváme se, že není možné dosáhnout změn, které jsme si ve svém volebním programu předsevzali, aniž bychom se neoprostili z vlivu „hybatelů“. Postup oblastního předsednictva a krajského předsedy nás utvrzuje v tom, že se snaží zabetonovat aktivitu „nepohodlných“ zastupitelů za každou cenu,“ napsali z hnutí vystoupivší zastupitelé.

Z intrik obvinili předsedu

Z manipulace a intrik přitom obvinili i krajského předsedu Ladislava Oklešťka, který se údajně snaží z prostějovské organizace ANO udělat svého vazala. „Vedení oblastní organizace Hnutí ANO 2011 Prostějov navrhlo celostátnímu vedení Hnutí ANO 2011 vyloučení značné části členů MO Prostějov a MO Konice proto, že opustili zasedání oblastního sněmu konaného dne 18. ledna 2016. Názorná ukázka toho, kde končí demokracie,“ sdělili Naiclerová, Filouš a Švec.

Tvrdí také, že členská základna není z úrovně oblasti objektivně a pravdivě informována o činnosti zastupitelského klubu Hnutí ANO v Prostějově. Členům jsou podle nich z oblasti bez dalšího předkládány účelové, tendenční a lživé informace z místního bulvárního plátku, hanící členy zastupitelského klubu ANO. Konkrétní nařčení však neuvedli.

„Mrzí nás, že ani první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který má dostatek mediálního prostoru, neuvedl na pravou míru lži šířené bulvárem o naší činnosti. Předsedovi oblasti Zdeňku Šestořádovi jsme opakovaně doložili seznam naší činnosti v zastupitelstvu a dosažené výsledky a žádali jsme, aby nám konkrétně sdělil, co se mu na naší práci nelíbí. Bezvýsledně. Přesto na sněmech ANO opakovaně naši práci haněl a označoval ji za obstrukce a zdržování,“ sdělili zastupitelé odcházející z ANO, kteří v prostějovském zastupitelstvu chtějí dále pracovat jako nezávislí.

Okleštěk: Nedobré jméno, nutná očista

„Náhlý odchod dvanácti členů z naší prostějovské oblasti mě sice mrzí, protože nedělá dobré jméno hnutí ANO, ale respektuji ho a popravdě mě příliš nepřekvapil. Jak je bohužel patrné z jejich obsáhlého vyjádření, problém vznikl převážně mezi zastupiteli na prostějovské radnici, kde se v klíčových otázkách chodu města nedokázali shodnout, a to pak přenesli i dovnitř členské organizace,“ sdělil předseda krajské organizace ANO Ladislav Okleštěk.

Vedení kraje se podle jeho slov pokusilo situaci v oblasti opakovaně řešit. „S jednotlivými členy jsme komunikovali a snažili se najít shodu, bohužel se ukázalo, že i v Prostějově je nutné projít rok a půl po komunálních volbách určitou očistou, kterou logicky trpí všechny mladé strany a hnutí,” uvedl Okleštěk.

Některá tvrzení autorů prohlášení popřel: „Například není pravda, že vedení oblastní organizace navrhlo vyloučení značné části členů MO Prostějov a MO Konice, jak uvádějí,“ opáčil proti tvrzení odchozích členů ANO krajský předseda.

Koalici v Prostějově tvoří ČSSD (10 členů), PéVéčko (4) a KSČM (4). Opoziční ANO mělo celkem šest členů, tři nyní hnutí zcela opustili, dva ze zastupitelstva odešli už loni na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám