Hlavní obsah

Vojáci cvičí ostrahu hranice

Aktualizováno

Vojáci z vybraných posádek od rána cvičí ostrahu státní hranice pro případ nenadálé krize. Cvičení začalo brzy ráno a má prověřit dojezdové časy k posílení Policie ČR. Jde čistě o prevenci a nácvik, uvedl na Twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Armáda také od dubna navýšila počet vojáků v pohotovosti z původních 350 na 720 lidí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté a vojáci na hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku. Snímek z 30. září 2015

Článek

Úterní výcvik probíhá v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji a účastní se jej 150 vojáků s technikou.

„Do cvičení Brána 2016 budou zapojeni příslušníci 7. mechanizované brigády, 53. pluku průzkumu a elektronického boje a Velitelství pozemních sil,“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Ostrahu hranic cvičila armáda i v březnu

Podobné cvičení se uskutečnilo na začátku března ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, účastnili se ho vojáci v záloze.

Zhruba 1100 příslušníků zálohy z celé republiky se učilo střežit státní hranice či důležité objekty. Šlo o vůbec největší cvičení v historii aktivních záloh.

Ve stejném termínu měli své cvičení také policisté, kteří na hranicích s Rakouskem v Dolním Dvořišti, Mikulově a na zelené hranici simulovali situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst.

Související témata:

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Do České republiky loni přišlo okolo 3500 migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám