Hlavní obsah

Chovanec: Částka 340 miliónů je nepříjemná, ale zvládneme to

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Částka téměř 340 miliónů korun, kterou má sociální demokracie zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi, je podle prvního místopředsedy strany Milana Chovance nepříjemná, ale ne likvidační. Ministr vnitra Chovanec to prohlásil po večerním jednání grémia ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Politické špičky strany se sešly ve čtvrtek o půl desáté večer v Lidovém domě v Praze. „Soc. dem. se postupně racionalizuje, šetříme od nástupu Bohuslava Sobotky a budeme dál racionalizovat provoz. Částka je sice veliká, ale není likvidační. Je nepříjemná, ale zvládneme to,“ řekl novinářům po asi hodinu a půl dlouhém jednání Chovanec.

Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka se schůzky nemohl zúčastnit, momentálně je v USA. Se svými kolegy mluvil po telefonu. „Je tam absolutní shoda. Soc. dem. platí své dluhy, cítíme se vázáni rozhodnutím nezávislého soudu,“ uvedl Chovanec.

Dodal, že on osobně má však pochybnosti o době, kdy k rozsudku došlo. „Hlavně si myslím, že pan Altner v té věci obstruoval. Tím, že prodlužoval ten čas, si vymohl větší částku - z osmnácti melounů je skoro 340,“ míní Chovanec.

Rýpnul si také do ministerstva spravedlnosti. To by podle něj mělo „zabrat“, aby se soudní spory netáhly šestnáct let.

Další plán soc. dem je takový, že místopředseda pro hospodaření Martin Starec má do úterý připravit alternativy, kde by strana mohla ušetřit. Ve středu se opět sejde grémium, kde se rozhodne o postupu. ČSSD ale podle Chovance každopádně plánuje využít všech opravných prostředků a podat proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu

Šetřit by se mohlo na kampani

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka je evidentní, že celá věc nějak zasáhne do hospodaření strany. Připustil, že soc. dem. by mohla ušetřit na předvolební kampani. Letos na podzim se budou konat jak krajské, tak senátní volby. Strana za ně plánovala utratit až sto miliónů korun.

Na otázku Novinek, zda se to promítne do financování kampaně, odpověděl: „Předpokládám, že tam bude prostor pro nějaké šetření a získání zdrojů na úhradu této splátky.“

Podobně ve čtvrtek hovořil i předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj povinnost zaplatit Zdeňku Altnerovi ovlivní hospodaření strany. Podle svých slov už požádal místopředsedu pro hospodaření Martina Starce o návrh úsporných opatření. [celá zpráva]

Štěch: Uděláme maximum, abychom to zvládli

„Doufám, že to zvládneme. Soc. dem. má 130letou tradici. Uděláme maximum, abychom i toto zvládli,“ doplnil šéf horní komory Milan Štěch.

Sociální demokraté musí podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi 18,5 miliónu korun a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám