Hlavní obsah

Policie by podle branného výboru neměla mít právo zabavit legálně drženou zbraň

Novinky, zpe
Praha

Policisté by podle sněmovního výboru pro obranu neměli mít právo zadržet zbraň někomu, kdo ji má legálně. Výbor ve čtvrtek podpořil pozměňovací návrh opoziční poslankyně Jany Černochové (ODS), který s tím počítá. Vláda novelou zákona o zbraních reaguje na tragické události v Uherském Brodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Článek

„Nelíbí se mi, že novelizujeme zákon, který se týká držitelů zbrojních průkazů podle jednoho otřesného případu – blázna, který měl psychickou poruchu. Tento návrh zákona podobným excesům stejně nezabrání,” prohlásila Černochová.

Podotkla, že stát pouze dává občanům České republiky méně a méně pravomocí. „Sešněrováváme je,” zdůraznila.

Pozměňovací návrh Černochové už řešily bezpečnostní a ústavně-právní výbory, na nich ale poslankyně neuspěla.

Seďa: Vyzbrojování lidí větší bezpečnost nezajistí

„Jakákoli prevence je dobrá,” oponoval ve čtvrtek Černochové poslanec Antonín Seďa (ČSSD). Vyzbrojování obyvatel podle jeho názoru větší bezpečnost nezajistí.

Vládní předloha počítá s tím, že by policie mohla zadržet legálně drženou zbraň, pokud bude mít podezření, že držitel je nebezpečný sobě nebo okolí. Doposud to mohla učinit, až když byl vyhotovený posudek o zdravotní způsobilosti držitele.

Novela také nově zkracuje platnost zbrojních průkazů z 10 na pět let. Pro firmy a zaměstnance by se měly zavést muniční licence, což je reakcí na výbuch muničního skladu ve Vrběticích.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Výběr článků

Načítám