Hlavní obsah

Čínský prezident odletěl z Prahy do USA

Praha
Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu odpoledne ukončil třídenní návštěvu České republiky a odletěl do USA. Během jeho pobytu podepsali zástupci obou zemí několik desítek obchodních dohod, které mají Česku jen letos přinést investice ve výši 95 miliard korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Odlet čínského prezidentaVideo: Barbora Zpěváčková

 
Článek

On-line přenos návštěvy čínského prezidenta skončil. Děkujeme za pozornost.

15:04 - Čínský prezident nastoupil do letadla, jeho třídenní návštěva ČR končí.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Odlet čínské delagace

14:53 - Na letišti již čeká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Čínský prezident by měl do USA odletět v 15:00.

14:40 - Letadlo čínské delegace je na pražském Letišti Václava Havla připraveno k odletu.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Letadlo čínské delegace připravené k odletu.

14:21 - Čínský prezident během návštěvy Strahovského kláštera předal českému fotbalistovi Pavlu Nedvědovi ocenění, na jehož základě se Nedvěd stal tváří čínské fotbalové superligy.

13:15 - Prezident Zeman se na terase Strahovského kláštera rozloučil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Foto: René Fluger, ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching si na závěr své návštěvy ČR připil pivem s prezidentem Milošem Zemanem na terase Strahovského kláštera.

U sklenice piva Zeman řekl, že každé krásné setkání musí jednou skončit a že se těší, až se s čínským prezidentem znovu potká.

11:40 - Čínská delegace se po podpisu dohod přesune do Strahovského kláštera. Poblíž se shromáždili jak příznivci, tak odpůrci návštěvy čínské hlavy státu v ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci a odpůrci návštěvy se připravují na příjezd čínského prezidentaVideo: Novinky

11:30 - Jedna z podepsaných dohod se týká i nákupu podílu a navýšení kapacity fotbalového stadiónu v Edenu.

11:18 - Účastníci fóra a prezidenti začali podepisovat mezinárodní dohody. Za českou stranu například Škoda Auto, finanční skupina J, ČEZ či Český Aeroholding. Celkem podnikatelé podepsali na 30 dohod. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman zopakoval, že výše čínských investic dosáhne 95 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

11:17 -  Si Ťin-pching v projevu připomněl i česká rčení „každý svého štěstí strůjcem” a „komu se nelení, tomu se zelení”. Přidal i čínské úsloví „kdo má vůli, ten uspěje”. Obě země podle něj mají potenciál vytvořit novu éru spolupráce, neboť je pojí mnoho společných zájmů.

11:11 - Čínský prezident označil svou zemi za „největší rozvojovou zemi světa” a připomněl, že její další rozvoj si vyžádá ještě dlouhé úsilí. Následně se vyslovil pro další prohlubování ekonomických vazeb s dalšími zeměmi včetně ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ekonomické fórum na pražském Žofíně

11:07 - Se svým projevem vystoupil Si Ťin-pching. Novináři na místě ale nemají ideální podmínky. Projev čínského prezidenta ani ostatních zahraničních řečníků není z čínštiny tlumočený.

11:01 - Zeman uvedl, že podnikatelé dnes podepíšou předběžnou analytickou smlouvu o spolupráci na kanálu Dunaj–Odra–Labe. „Sny trvají dlouho. Tři soutěsky se stavěly dvacet let a nakonec skončily úspěšným výsledkem,“ komentoval český prezident.

10:56 - Se svým projevem vystoupil Miloš Zeman. Řekl, že si váží, že čínský prezident s sebou do Česka vzal 30 nejúspěšnějších představitelů čínské podnikatelské sféry. „My jsme reagovali obdobným způsobem. Setkávání neúspěšných lidí je nezajímavé,“ prohlásil Zeman. Bude podle něj podepsáno všech 30 připravených dohod. Dodal, že platí výše investic 95 miliard korun za rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching s prezidentem Milošem Zemanem u diskusního stolu s českými a čínskými investory.

10:48 - Začínají mluvit členové delegace. Jako první dostal slovo český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Poslední dva roky byly pro vývoj česko-čínských vztahů velmi přínosné,“ uvedl Mládek. Zmínil vědu, rozvoj technologií a cestovní ruch. Klíčová podle něj byla role obou prezidentů. „Naše vztahy jsou historicky nejlepší za poslední léta,“ dodal Mládek.

10:40 - V paláci Žofín začíná ekonomické diskusní fórum. Si Ťin-pching bude spolu s Milošem Zemanem debatovat s českými a čínskými investory.

10:35 - Nedaleko paláce Žofín se dopoledne sešly skupinky Číňanů i odpůrců čínské návštěvy s tibetskými vlajkami. Těžkooděnci museli zasahovat při drobné potyčce, oba tábory od sebe oddělili.

Okolí Žofína bylo uzavřeno. Zátarasy jsou u Mánesa i Národního divadla. Tramvaje po nábřeží kolem ostrova nejezdí. Na pořádek dohlížejí policisté v reflexních vestách.

10:12 - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její pekingský protějšek Wang An-šun se shodli na spolupráci v cestovním ruchu, kultuře, školství a zdravotnictví a na rozvoji zoo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová přijala na Staroměstské radnici v Praze pekingského primátora Wang An-šuna.

10:09 - Prezident Miloš Zeman dorazil na pražský Žofín, kde bude probíhat diskusní fórum s podnikateli.

V úterý Si Ťin-pching jednal s českými ústavními činiteli a podepsal na Pražském hradě dohodu o spolupráci obou zemí. Prezident Zeman v této souvislosti konstatoval, že jen letos by měly čínské investice v ČR dosáhnout 95 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman.

Druhý den návštěvy provázely i protesty odpůrců sbližování obou zemí, kteří poukazovali zejména na problematické dodržování lidských práv v Číně. Toto téma otevřel při jednání se  Si Ťin-pchingem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: pravdaalaskaforever@gmail.com, ČTK

Světelný nápis na budově Pražského hradu

V noci na středu promítali aktivisté na budovy Pražského hradu světelné obrazce a texty kritizující čínskou návštěvu a připomínající lidská práva. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám