Hlavní obsah

Čínský prezident od Krnáčové převzal symbolický klíč od pražských bran

Praha
Aktualizováno

Druhým dnem v úterý pokračuje návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice. Sešel s prezidentem Milošem Zemanem a dalšími představiteli státu. V hlavním městě celý den probíhají demonstrace proti návštěvě čínské hlavy státu.

Podpis dohody mezi českým a čínským prezidentemVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

22:10 - Milí čtenáři, on-line reportáž z druhého dne návštěvy čínského prezidenta končí. Děkujeme za pozornost

21:11 - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka vyzval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k respektování lidských práv.  Během státní večeře mu předal dopis, ve kterém mimo jiné píše, že návrat náboženské svobody v Číně není možný bez respektování občanských a lidských práv.

20:54 - Skončil ohňostroj na počest návštěvy čínského prezidenta, trval necelých deset minut. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ohňostroj v centru Prahy u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

20:31 - Policie upozornila, že kvůli ohňostroji, který bude v centru Prahy od 20:45, budou platit nezbytná omezení v dopravě. V čase mezi 20:00 a 22:00 mohou být uzavřeny pro auta most Legií a Smetanovo nábřeží. Omezen bude i provoz lodí na Vltavě.

19:47 - Na Pražském hradě probíhá slavnostní večeře. Potrvá asi do 22. hodiny. V centru města se mezitím uskuteční ohňostroj na počet návštěvy čínského prezidenta.Ten se ho ale nezúčastní.

19:20 - Čínský prezident Si Ťin-pching se sešel s několika ministry české vlády. Podle mluvčího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byla kromě cestovního ruchu a investicích řeč i o dialogu k lidským právům. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

18:40 -  Čínský prezident dostal od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) symbolický klíč od městských bran a podepsal se do pamětní knihy. Primátorka uvedla, že Praha si váží svých "nadstandardních a dlouhotrvajících svazků" s partnerskými městy v Číně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching převzal od pražské primátorky Adriany Krnáčové symbolický klíč od městských bran.

18:11 - Protestní akce byla přesunuta na Pohořelec do parku Maxe van der Stoela. Na místě jsou stovky lidí.

18:08 - Mezi demonstranty přišel i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo europoslanec Jaromír Štětina.

Foto: Jana Knechtlová, ČTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tibetskou vlajkou a europoslanec Jaromír Štětina s českou vlajkou se snaží v Loretánské ulici neúspěšně projít skrz zástup policistů na protestní akci proti čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

FOTO: Jana Knechtlová, ČTK

17:55 - Policie podle demonstrantů blokuje přístup na Hradčanské náměstí. Tam je ohlášená protestní akce. Náměstí má být uzavřeno až do půlnoci, což demonstranti označují za nesmyslné.

16:50 - Si Ťin-pching jednal také s předsedou dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD). Řešili spolu vzdělávání a turismus, došlo i na lidská práva. „Označil jsem to za jednu z priorit české politiky,” uvedl Hamáček. Čínský prezident to prý vzal na vědomí.

16:25 - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a čínský prezident Si Ťin-pching řešili možnosti ekonomické spolupráce obou zemí a její zákonné podmínky. Na lidská práva čas nezbyl. [celá zpráva]

16:20 - Odpoledního setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem by se měli vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zúčastnit i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a pětice dalších členů vlády. Podle úřadu vlády by měl na jednání být i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ten ale ČTK sdělil, že má jiný program.

Na pražské Kampě se sešli příznivci i odpůrci čínského prezidentaVideo: Novinky

15:33 - Mezi demonstranty medituje zhruba 30 lidí. Jsou to příznivci meditační praxe Falun Gong. Podle nich je v čínských věznicích drženo a mučeno více než 100 000 lidí praktikujících tuto metodu.

15:14 - Policisté začali oddělovat odpůrce a pročínské aktivisty. „Chráníte komanče,” skandují odpůrci návštěvy čínského prezidenta. Prostor mezi oběma skupinami přehradily policejní antony.

15:08 - U příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku se večer uskuteční u Karlova mostu ohňostroj. Organizuje ho Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce ve spolupráci s čínským velvyslanectvím v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Protestní akce na pražské Kampě.

15:07 - „Tibet is China,” reagovali na skandování o Tibetu příznivci čínského prezidenta. „Tibet is Tibet,” oponovali hromadně demonstranti..

15:04 - Protičínští demonstranti začali hromadně provolávat heslo „Svobodu Tibetu”.

14:56 - Protičínští demonstranti natřeli na červeno velký plakát s portrétem čínského vůdce Mao Ce-tunga.  Někteří z protestujících  drží v rukou transparenty s nápisy: „Ruce pryč od Vietnamu”.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odpůrci čínského prezidenta na protestní akci proti nekritickému sbližování ČR a Číny na pražské Kampě. Protičínští demonstranti natřeli na červeno velký plakát s portrétem čínského vůdce Mao Ce-tunga.

14:44 - „Vadí nám, že se upřednostňuje byznys před lidskými právy,” řekl Novinkám jeden z účastníků shromáždění na Kampě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Protest na pražské Kampě.

14:15 - Na pražské Kampě je zhruba stovka lidí s tibetskými vlajkami, kteří chtějí upozornit na dodržování lidských práv v Číně. Za plotem je i skupina zhruba 40 Číňanů, kteří na shromážděné začali anglicky křičet vulgarismy. Není jasné, zda tomu nepředcházela nějaká provokace. Policie je následně uklidnila. Celá Kampa je uzavřena.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti návštěvě čínského prezidentaVideo: Novinky

12:40 - Ceremoniál na Hradě skončil. Čínský prezident bude odpoledne jednat s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem, předsedou Senátu Milanem Štěchem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Si Ťin-pchinga čeká také setkání s primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou nebo exprezidentem Václavem Klausem.

12:36 - „Česká republika je významným členem EU. Budeme nadále posilovat spolupráci mezi zeměmi střední a východní Evropy,“ prohlásil Si Ťin-pching a vyzval k pragmatické spolupráci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

12:34 - Si Ťin-pching výslovně zmínil spolupráci v jaderné energetice a finančních oblastech.

12:33 - Obě strany by měly podle čínského prezidenta pokračovat v dlouhodobém stabilním rozvoji vztahů. Uvedl, že se za poslední dva roky se Zemanem sešel pětkrát a stali se z nich dobří přátelé.

12:30 - Si Ťin-pching poděkoval prezidentovi a vládě za pečlivou organizaci jeho návštěvy. „Díky tomu se zde cítím jako doma,“ řekl čínský prezident. Dodal, že česká krajina a historie v něm zanechá silný dojem.

12:29 - Podle Zemana by bylo dobré zjednodušit vízovou povinnost i pro další občany než podnikatele.

ČR by se podle něj měla stát vstupní branou pro vstup Číny do Evropské unie.

12:27 - „Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic bude 45 miliard korun, zmýlil jsem se. Jen na tento rok je to 95 miliard korun,“ řekl český prezident.

Škoda Auto bude podle Zemana investovat v Číně 60 miliard korun.

Foto: Dorian Hanuš

Odjezd delegace čínského prezidenta z hotelu Hilton na Pražský hrad lemovali mladí Číňané žijící v ČR s vlajkami a transparenty.

12:25 - „Chtěl bych se omluvit za to, že nemám funkční zlatý kočár, kterým bych vás svezl tak, jako vás svezla královna Alžběta II. Chtěl bych se omluvit i za to, že nevlastním Bílý dům, kde jste se nedávno setkal s prezidentem (Barackem) Obamou,“ prohlásil Zeman.

Poznamenal, že Praze se říká zlaté město. „Zlaté město je více než zlatý kočár,“ podotkl Zeman. Upozornil také na to, že katedrála sv. Víta je o 450 let starší než Bílý dům, a tak se není za co stydět.

12:21 - Memorandum o spolupráci Prahy a Pekingu podepsala primátorka Adriana Krnáčová se svým pekingským protějškem.

12:20 - Po podpisu memorand bude následovat tisková konference.

12:13 - Prezidenti podepsali dohodu o spolupráci ČR a Čínské lidové republiky. Ministři signují další memoranda a smlouvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem podepsali smlouvu o strategické spolupráci ČR a Čínské lidové republiky.

12:10 - Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem již dorazili.

12:05 - Část delegace je již v Rothmayerově sálu. Čeká se na příchod prezidentů.

11:55 - Na Pražském hradě je již vše připraveno k podpisu dohod. Ceremoniál má drobné zpoždění.

Čínský prezident na Hradě pozdravil českyVideo: Česká televize ČT24

11:20 - Na prezidenty čeká v Rothmayerově sálu Pražského hradu asi stovka novinářů. Dopolední uvítací ceremoniál přenášela živě čínská televize CCTV.

10:41 - Před polednem oba státníci oficiálně podepíšou dokumenty o spolupráci obou zemí.

10:18 - Po skončení slavnostního ceremoniálu se oba prezidenti odebrali k jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

10:08 - Čínský prezident česky pozdravil nastoupené vojáky. „Vojáci, nazdar,” řekl Si Ťin-pching.

10:05 - Prezidenti vyslechli hymny obou zemí a prošli před nastoupenou jednotkou Hradní stráže.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) s prezidentem Milošem Zemanem.

10:00 - Na Pražském hradě začal slavnostní ceremoniál uvítání čínského prezidenta.

9:55 - Větrné počasí způsobilo drobné komplikace. Pracovníci Hradu museli upravovat koberec, který vítr nadzvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Hradě panovalo v úterý větrné počasí.

9:46 - Návštěvu čínského prezidenta doprovodí v úterý i protesty. Od 14:30 se na Kampě uskuteční akce pod názvem Svědomí není na prodej. Od 17 hodin by se mělo na Hradčanském náměstí uskutečnit setkání, na němž by mělo být připomenuto dodržování lidských práv v Číně, Tibetu i na Tchaj-wanu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching s Milošem Zemanem na Pražském hradě

9:15 - Na zastávce Chotkovy sady je asi 60 lidí s čínskými a českými vlajkami a nápisy „Vítáme vás, pane prezidente Xi”.

9:10 -  Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek spolu s Karlem Schwarzenbergem vyvěsili z oken poslaneckého klubu své strany na Malostranském náměstí tibetskou vlajku.

9:06 - Kvůli návštěvě je v pondělí pro veřejnost uzavřen Pražský hrad. Kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením  je tramvajová linka 22 odkloněna po trase Malostranská–Hradčanská–Vozovna Střešovice–Hládkov–Malovanka.

V pondělí Si Ťin-pching zavítal za Milošem Zemanem na zámek do Lán, kde vedle slavnostní večeře společně zasadili jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidenti Miloš Zeman a Si Ťin-pching zasadili v zámeckém parku pamětní strom.

Cestu čínské delegace z pražského letiště provázely rozmíšky mezi Číňany, kteří prezidenta vítali, a aktivisty, kteří poukazovali na porušování lidských práv v Číně.

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám