Hlavní obsah

Z trasy z letiště na Hrad zmizely vlajky vítající prezidenta Číny

• Aktualizováno

Z trasy mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem zmizely české a čínské vlajky vítající čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který přiletí do Česka v pondělí. Podle prezidenta Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslava Tvrdíka se vlajky momentálně opravují.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z poškozených čínských vlajek v Jelení ulici u Pražského hradu

Článek

"Budou nainstalovány zpět tak, aby byly součástí uvítání historicky první návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky v ČR," řekl serveru iDnes.cz Tvrdík. Právě česko-čínská komora je zadavatelem vyvěšení vlajek.

Policisté nyní prověřují kamerové záznamy z noci na sobotu. "V případě, že to bude vyhodnoceno jako účelné, tak ty záznamy zveřejníme, ale nyní je to ještě předčasné," řekl v neděli mluvčí pražské policie Jan Daněk.

K poškození asi 50 vlajek a billboardů se použila vyfouknutá vejce naplněná šedivou a modrou barvou. Policie po pachatelích pátrá, škoda ještě nebyla vyčíslena.

Podle sobotního vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nese za poškození vlajek odpovědnost TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prý vyslovil pro vandalismus veřejně pochopení. Kolář takové obvinění odmítá. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Ovčáčkovo vyjádření za slova "pomýleného spratka".

Již v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám