Hlavní obsah

Babiš: Pokud by se prokázal podvod, odejdu. Ale vylučuji to

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Chování KDU-ČSL je nekorektní a poškozuje koaliční vládu, tvrdí v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo vicepremiér, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Současně ostře zkritizoval dohodu Evropské unie s Tureckem o řešení migrační krize. Podle jeho názoru by Evropa měla konečně začít svůj kontinent bránit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Pane vicepremiére, proč vám tak dlouho trvalo zveřejnění držitelů anonymních akcií Čapího hnízda – že to jsou vaše dvě dospělé děti z prvního manželství a bratr vaší partnerky?

Obracela se na mě řada novinářů, ale vzhledem k mým zkušenostem s některými z nich jsem nechtěl – a dopředu jsem to také řekl – na toto téma poskytovat rozhovory. Ve Sněmovně jsem pak měl unikátní příležitost poskytnout informace veřejnosti. V nezkreslené podobě, aniž by je někdo vytrhl z kontextu nebo s nimi manipuloval.

To ale nic nemění na faktu, že považuji za skandální požadavek pravice na svolání mimořádné schůze k této pseudokauze z roku 2008, která se rozpoutala na základě nějakého anonymního udání.

Zároveň považuji za nekorektní chování našeho koaličního partnera, KDU-ČSL, která svolání schůze podpořila a nechtěla změnit stanovisko. Na podobné podrazy od koaličního partnera se asi budu muset připravit. Není typické, aby koaliční partner hlasoval tak často s opozicí. Nechápu, proč s námi tedy spolupracují. Ať se lidovci zpátky spojí s Kalouskem, mají k sobě přeci tak blízko.

Pokud byste možná hned na začátku takříkajíc kápnul božskou, možná si Sněmovna mohla mimořádnou schůzi odpustit. Vždyť to jednání, které označujete za skandální, bylo důsledkem vašeho kličkování.

Nejsem si jist, jestli to bylo důsledkem, jak vy říkáte kličkování. Pravice totiž pak začala říkat, že ji vlastně ani nezajímá, co řeknu. Ale z dnešního pohledu si říkám, že si možná TOP 09 a ODS tou schůzí tak trochu naběhly.

Dostal jsem příležitost v přímém přenosu říct občanům celý příběh. Kromě toho si myslím, že snad každý rodič pochopí, že jsem chránil svou rodinu, své děti. Vždyť to je to nejcennější co v životě mám, a chtěl jsem je uchránit mediální štvanice, které jsem vystaven já. Zároveň jsem se chtěl veřejně omluvit lidem, proč mi to trvalo tak dlouho a proč jsem to nechtěl říct dřív.

Jenže třeba podle vašeho koaličního partnera Pavla Bělobrádka jste tím potvrdil podezření, že jste přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda, aby firma mohla dosáhnout na eurodotaci.

Pokud vím, tak pan Bělobrádek byl v době schůze na cestě v USA, takže nemohl projev slyšet. V poslední době se mi zdá, že právě on cíleně útočí na naše hnutí, naše ministry. Lže, když píše, že řídím po smskách Agrofert. Od ledna 2014 firmu neřídím. Budoval jsem ji 21 let, než jsem vstoupil do vlády, a funguje sama.

Plánoval jsem trochu normálnější život, že na sklonku života nebudu tolik pracovat a budu si užívat, cestovat. Stal se ale pravý opak. Nechápu, proč mi to kolega z vlády neustále vyčítá. Přičítám to tomu, že pan Bělobrádek nemá moc práce na svém uměle vytvořeném úřadě, nudí se, chatuje s novináři přes Twitter, a to i na zasedání vlády.

Hnutí ANO si vybral za cíl, a to přesto, že s ním vládne. On svými výroky poškozuje koaliční vládu. Já jsem ve svém projevu o koaličních partnerech vůbec nemluvil.

Pokud by se prokázalo, že došlo k podvodu v případě padesátimiliónové dotace, odejdete z politiky?

Pokud by se to prokázalo, byť takovou možnost vylučuji, protože všechno proběhlo podle pravidel, pak ano. Ovšem nezapomínejme na to, že v naší zemi se vícekrát stalo to, že lidé, kteří ukázali na korupci, tak byli následně stíhání, souzení a dokonce někteří z nich přišli i o své firmy. Někteří protikorupční aktivisté, whistlebloweři by vám o tom mohli vyprávět. Vzpomeňte si na justiční mafii, účelovou propojenost policie, státních zástupců a soudců za vlády Topolánka s Kalouskem. Česká republika potřebuje zákon o whistleblowingu, aby se lidi nebáli ukázat na korupci.

V přijímání uprchlíků by následoval Polsko

Co říkáte na dohodu EU s Tureckem?

Podle mého názoru to nedopadne dobře, i když to vypadá jako posun k lepšímu. Turecko nás může vydírat. Evropští politici nejsou schopni pochopit, co je nejdůležitější. Je to přece mír v Sýrii a Libyi. Okamžitě měla být svolána Rada bezpečnosti OSN, Spojené státy, Rusko, Irán, Saúdská Arábie, ti všichni by měli sednout ke stolu a vyřešit problém v Sýrii a Libyi. Třeba i za cenu společné vojenské intervence.

Dneska je Sýrie totálně rozbombardovaná, čtyři sta tisíc mrtvých, deset miliónů lidí uprchlo z domovů. Potřebujeme Marshallův plán pro Sýrii, potřebujeme mír a v Libyi stabilní vládu. Potřebujeme znovu postavit tyto země na nohy, jako bylo Německo postaveno po 2. světové válce, což prospěje evropským firmám, které tam mohou zaměstnat nezaměstnané migranty třetí generace.

Místo toho Evropa mluví o kvótách, přitom migranty už nikdo nechce. Nápady na zvolnění vízové politiky s Tureckem a jednání o přistoupení Turecka do EU jsou podle mě absurdní a nepřijatelné.

Ale jako vláda jste vybavili premiéra mandátem, na jehož základě dohodu podpořil. Nebo ne?

To je pravda, ale situace se mění. Přišel atentát v Bruselu a Polsko říká, že nikoho nepřijme. Když se podíváte na politiku Spojených států a Kanady, které na základě atentátů v Evropě ještě zpřísnily kritéria pro udělování víz, tak Evropa jde opačným směrem. Je přitom jasné, že Evropa musí konečně začít bránit svůj kontinent.

Jak?

Uzavřít vnější hranici Schengenu nebo i evropského kontinentu takovým způsobem, jako je to ve Spojených státech, Kanadě nebo v Austrálii. Ta dokonce dělala reklamní kampaň v zemích, odkud přicházeli uprchlíci, že Austrálie o ně nemá zájem a bude je okamžitě deportovat. Příliv uprchlíků se pak snížil na minimum.

Tedy než někdo vstoupí na území EU, musí se přesně vědět, kam jde, kde bude pracovat, a pokud jde o humanitární uprchlíky, pak vědět, do jakého azylového zařízení směřuje. O tom si musí rozhodovat jednotlivé členské státy, ne EU.

Polsko odmítlo po bruselských atentátech přijímat uprchlíky. Mělo by se Česko zachovat stejně?

Myslím, že ano. Musíme konečně donutit evropské politiky, aby ten obrovský problém řešili v několika alternativách. Oni jsou schopni řešit jen jeden problém, a to ještě velmi pomalu.

V byznysu naopak musíte najít víc alternativních řešení a problémy řešit paralelně. Důležité je, aby se lidé, kteří prchají před válkou, vrátili za čas domů. Tím domovem ale není Evropa.

Celý rozhovor si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám