Hlavní obsah

Mynář má skončit na postu Zemanova kancléře po návštěvě čínského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancléř Vratislav Mynář byl měl na svém postu brzy skončit a měl by se přesunout na post ředitele Správy Pražského hradu. Ve středu to uvedly Lidové noviny, podle nichž by k výměně mělo dojít po skončení návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR na konci března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Podle listu by mohl Mynáře ve funkci kancléře nahradit Jan Novák, který je nyní ředitelem administrativní sekce prezidentské kanceláře a v době premiérování Mirka Topolánka vedl například Úřad vlády. O tom, že by Mynáře mohl nahradit právě Novák, se spekulovalo již dříve.

Mynář o prověrku požádal již v roce 2013, ale teprve rok nato poskytl NBÚ všechny požadované dokumenty. Úřad mu ji neudělil a kancléř následně neuspěl ani s rozkladem. Podal proto proti neudělení prověrky žalobu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý vedoucí úřadu vlády Jan Novák

Prezident Miloš Zeman avizoval, že by kancléře odvolal pouze v případě, že by neuspěl s žalobou na NBÚ, ani s případnou kasační stížností, kterou by mohl podat ke správnímu soudu.

Reklama

Související články

Mynář podal žalobu proti neudělení prověrky

Hradní kancléř Vratislav Mynář v pátek podal žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Již...

Výběr článků

Načítám