Hlavní obsah

Armáda chce školit v Iráku vojenské piloty

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Od letošního června do konce roku 2018 mají v Iráku působit čeští vojáci. Půjde až o 35členný letecký poradní tým, složený z pilotů-instruktorů, techniků-instruktorů, příslušníků logistické podpory a ostrahy, který bude školit tamní vojenské piloty a pozemní personál. Do Iráku zamíří na pozvání tamní vlády. Jejich vyslání musí schválit česká vláda a poté i obě komory parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Letoun L-159 Alca

Článek

ČR již poskytla munici iráckým Kurdům na severu země a vláda loni schválila prodej 15 letounů L-159 do Iráku. Právě na tyto stroje budou čeští vojáci školit piloty i personál. Je to vůbec poprvé v novodobé historii, co české vzdušné síly budou v Iráku pomáhat.

Iráčané v potížích

Podle materiálu, který vládě předložil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a který má Právo k dispozici, to bude další a „podstatně viditelnější“ příspěvek Česka k boji proti Islámskému státu a dalším formám terorismu.

Pomocí Iráku v boji proti IS přispěje ČR ke stabilizaci situace v regionu
ministerstvo obrany

Celou akci zaplatí české ministerstvo obrany ze svého rozpočtu. Náklady podle zprávy dosáhnou 264 243 510 korun.

Podle dokumentu pro vládu se irácká armáda dlouhodobě potýká s řadou problémů, které omezují její účinnost v operacích proti islamistům. „Vedle vysoké korupce, nedostatečného výcviku a etnické nevyváženosti jde zejména o nedostatečné zajištění přímé letecké podpory pozemních jednotek,“ zdůvodňuje obrana.

„Pomocí Iráku v boji proti IS přispěje ČR ke stabilizaci situace v regionu, což se v důsledku promítne i do omezení migrace místního obyvatelstva a snížení rizika pronikání islámských bojovníků do Evropy,“ uvádí obrana.

Česko si tak podle ní „buduje postavení důvěryhodného partnera na mezinárodní úrovni a příznivou pozici pro budoucí vojenskou spolupráci s Irákem a rozšíření vzájemného obchodování, a to nejen s vojenským materiálem“.

Schvalování by mělo být hladké

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) nepředpokládá potíže se schvalováním. „Nejde o bojovou, ale o školicí misi, takže já osobně s tím problém mít nebudu. Za výbor mluvit nemohu. Ale je to logické, prodej letounů je samozřejmě podmíněn spojením s obsluhou a školením. Bez toho by to ani nešlo,“ řekl Právu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letoun Aero L-159 Alca Armády ČR

Již na podzim roku 2015 se v ČR cvičil pozemní personál a nyní zde běží i základní výcvik prvních čtyř z 12 plánovaných iráckých pilotů. Tým v Iráku bude na letecké základně Balad, vzdálené asi 80 km od Bagdádu. Bude spolupracovat s příslušníky mezinárodní koalice proti IS, zejména s Američany.

První dva bitevníky dorazily do Iráku začátkem listopadu loňského roku, další čtyři letouny by měly být dodány koncem července 2016. Celkem Irák získá z Česka 12 zkompletovaných letadel. Tři zbývající jsou na náhradní díly.

Armáda stroje prodala za 750 miliónů korun Aeru Vodochody. To musí letouny zprovoznit a teprve pak je může prodat Iráčanům. Dodávku přibrzdili Britové, kteří odmítli vydat souhlas s vývozem jejich radarů do Iráku. Ale britský premiér David Cameron Česku přislíbil zákaz vývozu zrušit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám