Hlavní obsah

Úřad zarazil vydávání pozemků za miliardy maltézským rytířům

– Praha • Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

Státní pozemkový úřad (SPÚ) se odhodlal k překvapivému kroku. Zrušil rozhodnutí všech svých krajských poboček, která se týkala vydávání majetku řádu maltézských rytířů. Dotkne se to i známého případu lukrativních pozemků v pražské Březiněvsi. Jejich hodnota se odhaduje na miliardy korun.

Foto: Mapy.cz

Pohled na městskou část Březiněves

Článek

SPÚ teď čeká, jak rozhodne soud právě v případu vydání pozemků v Praze Březiněvsi.

„Nechceme tímto krokem zpochybňovat rozhodnutí svých poboček, které o vydání rozhodly. SPÚ tak činí proto, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení,” uvedla podle ČTK mluvčí SPÚ Monika Machtová.

„Mohu potvrdit, že přezkumným řízením bylo rozhodnuto o zrušení dosud vydaných rozhodnutí u maltézských rytířů,“ řekla Právu Machtová.

Pražská pobočka SPÚ na konci listopadu rozhodla, že maltézskému řádu zatím vydá 46 z požadovaných 180 hektarů.

To se ale nelíbilo vedení úřadu, protože nárok maltézských rytířů od začátku provázejí pochybnosti.

Na začátku roku proto šéfka SPÚ Svatava Maradová uvedla, že soudně napadli rozhodnutí své krajské pobočky. [celá zpráva]

Foto: ti, Právo s použitím Březiněveského zpravodaje

O co usilují Maltézští rytíři v Březiněvsi

„Věříme, že nezávislý soud posoudí, zda argumenty krajského pracoviště pro vydání byly dostatečně silné zvláště v otázce nástupnictví řádu a v posouzení vzniku majetkové křivdy vzhledem k rozhodnému období,“ sdělila Maradová.

Pozemky rytíři již získali a katastrální úřad je na ně přepsal. SPÚ tedy zřejmě čeká náročný proces pozemky získat zpět do vlastnictví státu.

O dalších hektarech není rozhodnuto

Proti vydávání pozemků v Březiněvsi bojuje její starosta Jiří Haramul (ANO). Dlouhodobě argumentuje tím, že současný suverénní řád maltézských rytířů není totožný s historickým konventem kněží rytířského maltézského řádu v Praze, kterému majetek patřil.

Řád se hájí tím, že 18. prosince roku 2012 – tedy již po schválení restitučního zákona, ale těsně před tím, než na Nový rok 2013 začal platit – došlo ke sloučení konventu se suverénním řádem.

Pražský pozemkový úřad ve svém listopadovém rozhodnutí napsal, že sloučení akceptoval.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Starosta Březiněvsi Jiří Haramul

Obec proti vydání dlouho bojovala také s argumentem, že o konfiskaci majetku stát rozhodl 24. února 1948, ale zákon o církevních restitucích dovoluje vydávat pouze majetek zabavený mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Pražský pozemkový úřad ale už dříve přijal právní názor maltézských rytířů, kteří říkají, že byli o konfiskaci úředně zpraveni až 5. března 1948. S tím nesouhlasí právníci ani politici.

Řád žádal v Březiněvsi o 180 hektarů, přičemž 46 již dostal. Dalších 34 hektarů odmítl pražský pozemkový úřad vydat, o 54 hektarech bude teprve rozhodovat a v případě zbývajících 46 hektarů musí soud rozhodnout, zda v současnosti patří státu nebo Praze.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám