Hlavní obsah

Článek existuje, četl jsem ho, zopakoval Zeman k Peroutkovi a Hitlerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman si je jistý, že novinář Ferdinand Peroutka v 30. letech napsal v revue Přítomnost článek, v němž chválí nacistického vůdce Adolfa Hitlera jako gentlemana. Řekl to v rozhovoru pro televizi Prima, předtočeném v pátek. Verdikt pražského soudu, že se kvůli Zemanově výroku musí prezidentská kancelář omluvit, podle něj neznamená, že článek neexistuje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Několikrát jsem se veřejně omluvil za to, že se ten článek dosud, opakuji dosud, nepodařilo najít,“ prohlásil Zeman. To, že se článek nenašel, ještě podle prezidenta neznamená, že neexistuje: „Je to něco podobného, jako kdybyste prohlásil, že Bůh neexistuje, protože nebyl spatřen“.

Zeman si je naopak nadále jistý, že článek s obratem o gentlemanovi Hitlerovi z pera Peroutky před desítkami let četl. „Ještě nejsem senilní, abych si to nepamatoval, ani abych si ten článek vymyslel. Ostatně, proč bych to dělal?“ poznamenala hlava státu a připomněla, že tomu, kdo článek najde, vyplatí ze svého 100 tisíc korun.

Podle prezidenta byl možná inkriminovaný článek cenzurován, takže existoval pouze v 1. vydání Přítomnosti, a pak už se neobjevil, protože prošel cenzurou.

Prezident zopakoval, že Ferdinand Peroutka byl velký novinář, ale během druhé republiky a v období protektorátu se přiklonil k nacismu. Dokládají to podle něj různé články, např. článek Dynamický život k příležitosti Hitlerových narozenin z dubna 1939.

Zdrženlivější nebude

Zeman se také pozastavil nad tím, že kvůli jeho výroku Peroutkova vnučka Terezie Kaslová žalovala teď jeho kancelář, když s podobným tvrzením o článku o Hitlerovi přišel už v roce 2002 tehdejší sociálnědemokratický ministr kultury Pavel Dostál a žalován nebyl.

Pražský obvodní soud tento týden rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí Peroutkově vnučce Kaslové za Zemanův nepravdivý výrok omluvit. Hrad se chce odvolat.

Prezident Zeman také v rozhovoru odmítl výzvu senátorů, aby přestal rozdělovat společnost a byl ve svých vyjádřeních zdrženlivější. Položil otázku, zda taková výzva není drzost. [celá zpráva]

Hledání Peroutkova článku
27. ledna 2015 pronesl prezident Miloš Zeman ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'."
1. února vyzvalo Sdružení Ferdinanda Peroutky Miloše Zemana, aby se za své výroky o novináři omluvil.
2. února řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček novinářům, že nepředpokládá, že se prezident omluví. Ovčáček zopakoval, že Zeman na konferenci upozornil na „krátkodobé selhání" Peroutky před druhou světovou válkou, což je podle něj „neoddiskutovatelná věc". Ovčáček byl pověřen prezidentem, aby text s titulkem „Hitler je Gentleman” dohledal.
1. března - Jiří Ovčáček v České televizi řekl, že článek hledá ve svém volném čase. „Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti.”
13. dubna - podle prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí objevil při prohledávání písemností Ferdinanda Peroutky mnohem horší vyjádření, než prezident citoval na pražském fóru k holokaustu na konci ledna. Ovčáček na Twitteru uvedl, že příští týden začne „postupně zveřejňovat kontroverzní články F. Peroutky z druhé republiky a počátku protektorátu".
20. dubna - Jiří Ovčáček zveřejnil na webu článek Ferdinanda Peroutky, který publikoval v Přítomnosti 22. února 1939.
Po článku s titulkem „Hitler je Gentleman” Ovčáček stále pátrá. Slíbil, že ho do června 2015 najde.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám