Hlavní obsah

Přes Česko se cestuje za Islámským státem, tvrdí ministerstvo vnitra

– Praha

Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit tzv. Islámského státu (IS). Policie zaznamenala několik případů, kdy využili pražské Letiště Václava Havla. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku za rok 2015.

Foto: Petr Horník, Právo

Letiště Václava Havla Praha

Článek

V některých případech byly tyto osoby zadrženy a předány k trestnímu stíhání v domovských zemích. V některých případech byl také zjištěn jejich krátkodobý pobyt v Česku. Dokument zároveň zdůrazňuje, že v zemi nebyl zaznamenán žádný otevřený projev mezinárodního terorismu.

V části o terorismu si materiál všímá činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS), která se loni mimo jiné zaměřila na osoby, jež mohly být ovlivněny propagandou IS. Šlo o dobrovolníky, kteří odjeli na Blízký východ nebo sympatizanty s islámskými ideologiemi. "Okruh několika málo osob, podle všeho silně ovlivněných propagandou IS, tvořili lidé původem z islámského světa, kteří po krátkém pobytu na našem území opustili ČR s cílem zapojit se do bojů v Sýrii a Iráku," stojí v dokumentu.

V ČR se chtějí vyhnout odhalení

Premiér Bohuslav Sobotka po loňských teroristických útocích v Paříži naznačil, že Česko je tranzitní zemí i opačným směrem do západní Evropy. Francouzská média tehdy informovala o tom, že někteří džihádisté cestovali přes Prahu, aby se vyhnuli odhalení.

"Máme prostřednictvím našich zpravodajských služeb indicie, že Praha, respektive ČR je využívána jako místo tranzitu, ale není to zdaleka otázka jen České republiky," uvedl v listopadu Sobotka.

BIS loni podle bezpečnostní zprávy zaznamenala také několik případů sympatizantů s ideologií IS nebo podobných ideologií na českém území. Projevy sympatií tito lidé zveřejňovali na sociálních sítích. "Nevedly však k faktickým činům nebo odchodům k IS," informuje zpráva ministerstva vnitra, která je nyní v připomínkovém řízení. V příštích týdnech by se dokument měl objevit na jednání vlády.

BIS: Česká muslimská komunita nebezpečná není

Podle mluvčího BIS Jana Šuberta byly v české muslimské komunitě zaznamenány sympatie k radikálním postojům pouze u několika jednotlivců.

"Vazby na zahraniční islamistická uskupení ale nikdo z nich neměl. Důležité je, aby mezi české muslimy nezačali ze zahraničí pronikat militanti, kteří by se pokusili naši muslimskou komunitu radikalizovat. Zatím se tak neděje," řekl Šubert. Zároveň dodal, že zpravodajci nemají žádné informace, že by Česku aktuálně v otázce terorismu hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Kvůli terorismu podle Šuberta Česko úzce spolupracuje se zahraničními zpravodajskými službami. "Pokud máme informaci, že nějaký podezřelý člověk, který se u nás pohybuje, odjíždí nebo hodlá odcestovat do zahraničí, vždy informujeme partnerskou zahraniční službu. A úplně stejně jednají zahraniční partneři směrem k nám," vysvětlil Šubert.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Tomáš Novák, ČTK

Budova Bezpečnostní informační služby (BIS) v Praze

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

V roce 2015 podle něj BIS od zahraničních partnerů přijala přes 8100 informací, poznatků a depeší a předala jim 1500 zpráv a dokumentů. Převážná většina depeší se týkala terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám