Hlavní obsah

Babiš aktivistům z pražské Kliniky nepomůže, musejí se vystěhovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Aktivisté ze sociálního centra Klinika na pražském Žižkově se musejí z budovy vystěhovat i podle ministra financí Andreje Babiše (ANO). Po jednání se starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou (TOP 09) to Babiš oznámil na svém twitterovém účtu. Ve středu odpoledne přitom naznačoval, že by mohl aktivistům pomoci s tím, aby v objektu zůstali.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Aktivisté vytvořili před centrem Klinika lidský řetěz.

Článek

„Jednal jsem se starostkou P3, ukázala mi stížnosti občanů na Kliniku. Budova ve špatném stavu – aktivisté musí objekt opustit. Podle zákona,“ napsal Babiš na Twitteru.

Radnice Prahy 3 už dříve uvedla, že si na sociální centrum stěžovalo asi 60 lidí kvůli hluku a ohňům.

Jako ministr financí je Babiš také šéfem podřízeného Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Tento úřad odmítl centru prodloužit zápůjčku objektu, protože je zkolaudovaný jako plicní zdravotnické zařízení. Jiné využití je podle ÚZSVM nelegální a jako vlastník objektu by proto mohl dostat pokutu.

O středeční půlnoci centru smlouva o výpůjčce skončí.

Babiš se přitom ve středu dopoledne sešel se zástupci Kliniky a podle aktivistů naznačoval, že by jim mohl pomoci v objektu zůstat.

Na Twitteru uvedli, že navrhoval, že by centrum mohlo zůstat, dokud se nenajde kupec bývalé kliniky a pokud zajistí, že nebude obtěžováno okolí.

Babiš se podle aktivistů také zajímal o to, proč stavební úřad až dosud problém s centrem neměl. Večer ale napsal, že aktivistům nabízel i jinou budovu, což odmítli.

Odejít nehodlají

Pracovníci ÚZSVM ve středu zástupcům Kliniky předali upozornění na vypršení platnosti smlouvy. Ti jim oznámili, že budovu neopustí. Úředníci znovu přijdou ve čtvrtek, na tento den je naplánováno i další jednání na ÚZSVM.

Klinika dostala varování do zítra musí objekt vyklidit Video: Václav Toman, Novinky

Už ráno se na „solidární snídani” na podporu zachování centra sešlo asi sto lidí, kolem budovy Kliniky vytvořili v době příchodu úředníků živý řetěz. „Rozhodli jsme se budovu neopustit. Protože kdybychom ji na začátku opustili, tak by tady Klinika vůbec nevznikla a nikdo by s námi nejednal,” řekl Jakub Ort z kolektivu Kliniky.

Poslední den byl naplánovaný i program jako obvykle – dětská herna, promítání filmů Nekonečný příběh a Samotáři, kurz čínštiny a francouzštiny, společná meditace a fotokroužek.

Aktivisté opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, obsadili v prosinci 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt vypůjčit.

V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se tam přednášky či koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám