Hlavní obsah

V centru Prahy jsou nově speciální koše na injekční jehly a stříkačky

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Speciální kontejnery pro použitý injekční materiál nechala v centru Prahy nainstalovat první městská část. Chce tak zabránit především tomu, aby jehly a stříkačky použité narkomany zůstávaly ležet na ulici, v parcích nebo aby končily v běžných koších. Pokud se kontejnery během tříměsíční zkušební doby osvědčí, měly by se v metropoli objevit další.

Speciální koše na injekční stříkačky jsou nově nainstalovány v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Mezi místa s nejčastějším výskytem narkomanů patří Vrchlického nebo Čelakovského sady. Právě do těchto parků v okolí Václavského náměstí byly umístěny tři speciální kontejnery. Hlavním důvodem je ochrana Pražanů před nebezpečným odpadem v podobě použitých injekčních jehel a stříkaček drogově závislých.

„Dva z kontejnerů byly umístěny ve Vrchlického sadech, kde je situováno jedno z dětských hřišť Prahy 1. Tímto projektem tak přispíváme k vyšší bezpečnosti našich dětí i všech dalších občanů a návštěvníků centra,“ sdělila Šárka Táborská, předsedkyně Výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku.

Nejen pro narkomany

Kontejnery mohou využít zejména injekční uživatelé drog, kteří chtějí bezpečně zlikvidovat použité náčiní. Speciální koš ale poslouží i těm, kdo používají injekční materiál ze zdravotních nebo jiných důvodů.

K bezpečné likvidaci jehly nebo stříkačky může přispět kdokoli, kdo ji najde třeba na ulici a do kontejneru ji vyhodí. Odborníci ale doporučují, aby v takovém případě lidé raději zavolali strážníky, kteří bezpečný sběr a zničení rizikového materiálu zajistí.

Do jednoho kontejneru se vejde přes sto stříkaček. Vyprazdňovat se bude jednou za dva dny v letních měsících, v zimních měsících pak jednou za tři dny. Obsah bude bezpečně zlikvidován v souladu se zákony.

První zkušební etapa vyjde Prahu 1 na necelých 25 tisíc korun. „Dalším cílem našeho projektu je nejen inspirovat i další městské části, ale také ostatní obce a velká města po celé České republice,“ doplnila Táborská.

Reklama

Výběr článků

Načítám