Hlavní obsah

Podrazy a pomsty. Babiš začíná přemýšlet, jestli koalice má ještě smysl

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Roztržky v koalici pokračují. Ministr financí a lídr hnutí ANO Andrej Babiš zpochybnil další fungování současné vlády s ČSSD a lidovci. Koaliční partneři podle něj dělají na jeho hnutí podrazy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš se rozčilil po pondělním jednání vlády. „Tak já musím říct, že začínám přemýšlet, jestli tato koalice může fungovat dál. To jsou neuvěřitelné podrazy od našich koaličních partnerů,“ prohlásil.

Babišovi například vadí, že poslanci z ČSSD se chystají zvednout ruku pro novelu zákona o střetu zájmů z pera opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09). Podle návrhu by si Babiš musel vybrat mezi vlastnictvím firmy Agrofert a funkcí v příští vládě.

„Fungovali jsme dva roky normálně, a teď koalice navrhuje různé zákony s opozicí proti mně. Nevím, proč se teď všechno mění,” zlobil se ministr financí.

Pobouřilo ho také, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání kabinetu vyzval k užší spolupráci policie, státního zastupitelství a ministerstev financí a průmyslu a obchodu při potírání takzvaných kvízomatů.

Kvízomaty kombinují hru o peníze s jednoduchými vědomostními otázkami a ve městech, která omezila hazard, často nahradily běžné výherní přístroje. Státu se jejich počty nedaří snižovat. Zdroj: ČTK

„Už 6. ledna jsem mu (Sobotkovi) psal kvůli kvízomatům dopis. Pokud se pan premiér po 44 dnech probudí a jde teď bojovat proti kvízomatům, tak to vítám,“ zdůraznil Babiš.

Ministerstvo financí dělá podle něj v boji proti kvízomatům maximum. „Mně nemusí (Sobotka) říkat, že musím bojovat proti kvízomatům. My bojujeme. Psali jsme policii, psali jsme ostatním ministrům, jednali jsme o tom. Pokud se teď probudil, tak jsem rád, že si udělá pořádek se svými ministry,” dodal.

Odplata za vrtulníky?

Koaličním partnerům také vytkl, že vláda odložila řešení mýtného systému, který spadá pod resort ministra dopravy Dana Ťoka z ANO. Přerušením bodu se podle něj chtějí mstít za to, že Babiš rýpal do situace ohledně letecké záchranky, kterou má v gesci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

„Jsem skutečně překvapen, že se dneska mýto váže na leteckou záchrannou službu. Nechápu, co to s tím má společného,” divil se lídr ANO.

Pustil se i do šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který v pondělí na tiskové konferenci kritizoval postup ministerstva dopravy ohledně společnosti Kapsch. „To, že pan Bělobrádek vyzývá pana Ťoka – k čemu? Když smlouvu s Kapschem, tu nevýhodnou smlouvu podepsal pan Šimonovský z KDU-ČSL. Premiérem byl Paroubek a ministrem financí byl pan Sobotka. Oni podepsali nevýhodnou smlouvu s Kapschem! Nechápu, proč se to dnes neschválilo,” rozohnil se Babiš.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: archiv Pravo, Právo

Daniel Ťok

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám