Hlavní obsah

Lidé v dluhové pasti mě nedojímají, nesou vinu, řekl exministr Blažek

– Praha
Novinky, jem

Občané lapení do dluhové pasti si za svou situaci v drtivé většině případů mohou sami, protože si napůjčovali či nasmlouvali na splátky spotřební zboží, i když museli vědět, že svým závazkům nebudou schopni dostát. V nedělních Otázkách Václava Moravce to prohlásil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Nebudu se tady dojímat nad lidmi, kteří se zadlužili,“ řekl v České televizi Blažek a dodal, že nic takového jako exekutorská mafie v Česku není. Zásadní novela zákona o exekucích prý proto není potřeba. Do současného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se pak obul, že zásadní změny ve zmiňované oblasti, které hnutí ANO slibovalo před volbami, neprosadil.

To však Pelikán odmítl. Namítl, že se exekuční prostředí kultivuje a dodal, že jsou na cestě další změny, které by měly dlužníkům řešení složité situace usnadnit. Do dvou měsíců se podle něj lidé stižení exekucí dočkají příkazů, ve kterých se vyznají.

Odpuštění dluhu po sedmi letech

Ministerstvo spravedlnosti pracuje také na novele zákona, která by měla soudcům v případě vyhlášení osobního bankrotu umožnit odpustit dlužníkům při řádném splácení zbytek dluhu nejen při splacení 30 procent dlužné částky, ale i po sedmi letech řádného splácení. „To by ale platilo jen v případě skutečně řádného splácení,“ vysvětlil Pelikán s tím, že bude novela, která může ještě doznat změn, předložena do června letošního roku.

Blažek k tomu podotkl, že si nemyslí, že by bylo něco takového potřeba, a jde o návrh, který je nespravedlivý k lidem, kteří nemají peníze, a přesto si nepůjčují, nebo si sice půjčují, ale splácejí.

Zálohy od věřitelů

Další plánovanou změnou v systému vymáhání exekucí, kterou plánuje ministerstvo spravedlnosti představit do léta, je zavedení povinných záloh pro věřitele. Tím by se mělo předejít nákladného vymáhaní nevymožitelného.

Současná praxe je podle Pelikána taková, že je vymoženo 20 procent exekucí. Dlužníci, kteří zaplatí, ale hradí i ty, které se vymoci nepodařilo. „Tisíce let platilo, že si má věřitel dlužníka vybírat a nést tak odpovědnost,“ dodal ministr spravedlnosti. Úlohou státu podle něj není, aby na sebe přebíral odpovědnost věřitelů, případně ji rozprostíral mezi ty, kdo platí.

Anketa

Souhlasíte s tím, že řada lidí v dluhové pasti si za svou situaci může sama braním neuvážených úvěrů?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 11514 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám