Hlavní obsah

Občanky se víc kradou v pátek, o víkendu je čas na podvodnou půjčku

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukradnou-li vám občanku nebo pas, okamžitě to musíte hlásit policii, aby doklad zneplatnila a informaci o tom dala do databáze kradených dokladů. Čím později to uděláte, tím je větší riziko, že si někdo na vaše jméno vezme půjčku nebo odebere nějaké zboží. A později už jen těžko prokážete, že vaše identita byla zneužita a vy nejste dlužník, ale oběť. Jenže…

Foto: Ministerstvo vnitra

Článek

„Občanky se s oblibou kradou v pátek, to mají pro zloděje a podvodníky větší cenu. Policie sice odcizení či ztrátu dokladu sepíše na služebně, ale o víkendu se databáze neaktualizuje. I o víkendu se ovšem poskytují spotřebitelské půjčky, kupuje se zboží na úvěr. Takže je snadnější vzít si půjčku na jméno a adresu nic netušícího člověka, jenž o občanku přišel v pátek, protože zjistit se to může nejdříve v pondělí,“ řekl Právu Jiří Rajl, ředitel bankovního a nebankovního registru klientských informací CRIF.

Ví, o čem mluví. CRIF totiž soustřeďuje úvěrová data o všech klientech, fyzických osob, všech bank a většiny nebankovních úvěrových firem u nás.

Analytici CRIF odhadují, že počet podvodů s ukradenými doklady a zneužitými osobními identitami, získanými pokoutně například z nejrůznějších smluv, bude ve skutečnosti vyšší než 1300 případů podvodů ročně, které v souvislosti se zneužitými doklady a osobními údaji policie řeší.

Občanky mizely ze skříněk v klubu

Jednu z největších skupin podvodníků zaměřenou na doklady se policii podařilo zmapovat na Ústecku.  Občanky kradli ze skříněk ve sportovním klubu a ve veřejném bazénu, a pak na ně kupovali mobily na úvěr.

Někde jim ho nedali, protože úplně neseděla fotografie, ale překvapivě často uspěli, mimo jiné i o víkendech.

Celkem si devítičlenná skupina pachatelů od sedmnácti do třiadvaceti let přišla za čtvrt roku na 350 tisíc korun, než je teplická policie loni začala stíhat. Na svobodě.

Okradl o občanku vlastní matku

Jeden z mladistvých z této partičky dokonce neváhal o občanku okrást svou matku. To zase naopak matka jedné ze spolupachatelek se do věci namočila, když byla podobná jedné z žen, jíž banda ukradla občanku, a tak si na její jméno zažádala o úvěr na nákup zboží za šedesát tisíc.

Hlavním pachatelům hrozí až osm let vězení za trestné činy úvěrového podvodu, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Občanky se mnohdy kradou i mezi rodinnými příslušníky. K tomu, aby někdo z někoho udělal dlužníka, ale nepotřebuje ani občanku.

Děje se to například u prodejců půjček a pojistek, z nichž někteří v honbě za provizemi zneužijí osobní data získaná například z jiné podnikatelské činnosti, zfalšují podpisy a kasírují odměny na mrtvé duše. Takto dokážou dostat do dluhů, kdy jsou po nic netušících lidech vymáhány splátky, celé rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám