Hlavní obsah

Sobotka: Odchod Británie z EU by odstartoval podobné debaty i u nás

• Aktualizováno
Právo, kab

Případný odchod Velké Británie z Evropské unie by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohl napomoci šíření ruského vlivu v Evropě a mohl by podobnou debatu odstartovat i v České republice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Důsledky (vystoupení Británie) mohou být skutečně obrovské,“ míní Sobotka, který už dříve varoval před vlnou nacionalismu a separatismu, která by se v takovém případě mohla začít šířit kontinentem.

„Debaty o vystoupení z EU se dají čekat i u nás za pár let, pokud unii opustí Británie,“ je přesvědčen premiér.

Vystoupení z unie by podle něj znamenalo ztrátu bezpečnosti i hospodářský úpadek. Česko by se vrátilo do sféry vlivu Ruska. „Byla by to absolutní negace vývoje po roce 1989,“ podotkl premiér.

Balkánské trasy bude nutné ucpat

Premiér se rozhovořil rovněž o otázkách migrační krize. Jestliže Řecko a Turecko nesníží migrační tlak na Evropu, bude muset Unie uzavřít migrační trasy na západním Balkáně, řekl Sobotka. Domnívá se, že ke kroku by se Unie mohla odhodlat na svém summitu 7. března.

„Budeme mít krátké období na to, abychom vyhodnotili, jak se vyvíjí migrační proud. Na druhou stranu, pokud ta čísla nebudou vypadat dobře a budou mít tendenci se zhoršovat, tak je na čase, abychom se dohodli na dalších opatřeních, která by vedla k tomu, že se migrace zreguluje a zastaví se nelegální migrace,“ řekl Sobotka.

Pozornost Unie by měla být namířena směrem, který dlouhodobě navrhuje Visegrádská čtyřka. „Měli bychom se soustředit na západní Balkán, uzavřít ty migrační trasy na západním Balkáně a pomoci Řecku, aby v tom nezůstalo samo. Pokud to neudělá Turecko a Řecko a my máme možnost uzavřít trasy na západním Balkáně, tak po tom summitu bychom to měli udělat,“ dodal.

Sobotka: Přijmeme jen tolik, kolik se začlení

EU teď očekává, že Turecko s Řeckem proti pašerákům tvrdě zasáhnou a migrační tlak na Evropu sníží. „Pokud k podstatnému snížení nedojde, musíme postupovat obdobně jako Rakousko - tzn. omezit počty přijímaných uprchlíků. Každá migrační politika musí mít pravidla a limity - můžeme přijmout jen počty, které jsme schopni integrovat,“ dodal na adresu EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na hranicích mezi Makedonií a ŘeckemVideo: Reuters

Za podstatné snížení pak premiér považuje počet migrantů, který se už nebude blížit tisícovkám denně. „Nemohou to být počty, jaké tu byly na jaře a v létě loňského roku. Rakousko odmítá přijímat tisícovku lidí denně. Obdobně budou reagovat i ostatní země po celé balkánské trase,“ uvedl Sobotka.

Balkánská migrační trasa je se Středomořskou trasou jedna ze dvou hlavních cest, po které se do Evropské unie dostávají nelegálně imigranti ze Středního a Blízkého východu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

V Turecku se v současné době nachází asi 2,5 miliónu uprchlíků. EU slíbila zemi finanční pomoc ve výši tří miliard eur výměnou za to, že Turecko zastaví příval běženců do Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám