Hlavní obsah

Pondělí jako v květnu. Po něm přijde teplotní šok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nadprůměrně teplé pondělí pravděpodobně přepíše 220 let starý teplotní rekord z pražského Klementina, v dalších dnech se v Česku razantně ochladí. Ve středu by se měl dokonce sníh objevit i v nížinách a v závěru pracovního týdne budou rána velmi mrazivá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V pondělí po ránu jsme v Praze naměřili 10 stupňů, nejtepleji bylo v Ostravě, a to 11,1 stupně. Průměrná denní teplota bude dnes odpovídat začátku května. V úterý už to bude začátek března a ve středu přijde šok, protože se vrátíme zpátky do února,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

pondělí podle ní budou padat rekordy, maxima by mohla dosáhnout až k 16 stupňům. Pokořen tak zřejmě bude dosavadní rekord z Klementina pro 22. únor. V roce 1796 naměřili 13,5 stupně. Pocitově bude ale teplotu zhruba o tři stupně snižovat čerstvý vítr, který v nížinách dosáhne rychlosti 65 km/h, na horách až 90 km/h.

Už během noci na úterý bude přicházet studená fronta. V Čechách po ránu spadnou teploty k 5 až 1 stupni, Na Moravě a ve Slezsku to bude ještě 8 až 4 stupně. „Bude převážně zataženo, na většině území s deštěm, který bude odpoledne postupně od vyšších poloh přecházet ve sněžení,“ upřesnila Honsová. Odpolední maxima vystoupí v Čechách na 2 až 6 stupňů, na východě republiky pak na 6 až 10 stupňů.

Ve středu nasněží

Ve středu bude zataženo až oblačno a sněhové přeháňky se objeví i v nížinách. „Na horách by mělo napadnout do pěti centimetrů, v nížinách by to měl být jen poprašek,“ řekla Honsová. Teploty po ránu se budou držet mezi 2 až -2 stupni, takže by řidiči měli dávat pozor na náledí. Odpolední teploty se vyšplhají nejvýše na 0 až 4 stupně.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno. Jasné ráno způsobí výrazný propad teplot na -4 až -8 stupňů, odpolední maxima opět nepřevýší 0 až 4 stupně. Stejná situace bude panovat v pátek.

Teploty váhavě porostou až o víkendu na 2 až 6 stupňů, obloha se ale zatáhne. Lze očekávat srážky, které budou od středních poloh smíšené nebo sněhové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám