Hlavní obsah

Oteplení zvýšilo stavy řek na Šumavě. Na Otavě a Vydře je druhý stupeň

Aktualizováno

Oteplení, déšť a tání sněhu zvedly dnes hladiny šumavských řek. Vydra v Modravě, Otava v Rejštejně a v Sušici vystoupaly na druhý povodňový stupeň, na Křemelné ve Stodůlkách platil první stupeň, takzvaná bdělost. Meteorologové nevyloučili, že v noci a nad ránem mohou řeky místy krátkodobě překročit i třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, je to ale málo pravděpodobné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Iustrační foto

Článek

„V důsledku vysokých teplot, trvalého deště a silnějšího větru dochází v oblasti Šumavy k rychlému odtávání sněhové pokrývky, což má za následek vzestup hladin toků v povodí horní Otavy na první stupeň povodňové aktivity,” uvedl Český hydrometeorologický ústav, který vydal pro Klatovsko výstrahu na povodňovou pohotovost.

Řeky by měly kulminovat pravděpodobně v noci, kdy také mají slábnout srážky v oblasti. Tání sněhu bude ale kvůli vysokým teplotám a čerstvému větru pokračovat.

Přes hranici prvního povodňového stupně se Vydra v Modravě dostala dnes v 14.00, o necelé čtyři hodiny později už dosáhla druhého povodňového stupně.

Od noci do nedělního večera její hladina stoupla z 52 centimetrů a průtoku 1,55 metru krychlového za sekundu na 144 centimetrů a průtok téměř 44 metrů krychlových za sekundu.

Hranice pro třetí povodňový stupeň je na Vydře v Modravě 160 centimetrů. Otava v Rejštejně se zvedla z 68 centimetrů na 171 centimetrů, průtok vzrostl od noci z necelých sedmi metrů krychlových za sekundu až na 114 metrů.

Kolem 21.00 se na druhý povodňový stupeň dostala Otava také v Sušici, když hladina překročila hranici 150 centimetrů a průtok byl necelých sto metrů krychlových za sekundu.

Povodňových stupňů dosáhly šumavské řeky kvůli oblevě tuto zimu už několikrát. Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala Otava v Rejštejně a v Sušici a Vydra v Modravě na třetí povodňový stupeň loni 1. prosince, letos 1. února měly opět první povodňové stupně Křemelná, Vydra a Otava.

Reklama

Výběr článků

Načítám