Hlavní obsah

Zeman: Migrační vlna může být hrozivou budoucností

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vlna uprchlíků proudících do Evropy není minulostí, ale může být i hrozivou budoucností. Po schůzce se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem to prohlásil prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě prezidenta Slovinské republiky Boruta Pahora.

Článek

„Shodli jsme se, že prvním a nejdůležitějším úkolem je, aby se přešlo od slov k činům. Migrační vlna není minulostí, ale může být i hrozbou budoucnosti,“ uvedl Zeman.

Evropská komise a Rada by podle něj měly podniknout konkrétní kroky například v přípravě takzvaných hotspotů či pohraniční stráže.

Pahor uvedl, že přes Slovinsko prošlo už téměř půl miliónu migrantů. Zdůraznil potřebu chránit schengenské hranice. Podle něj není možné vyhnout se tomu, aby každá ze zemí EU přijala nějaké množství uprchlíků. „Měli bychom se shodnout na minimálním počtu uprchlíků, které bychom měli přijmout,“ řekl slovinský prezident.

Právě v tomto bodě se ve čtvrtek hlavy státu neshodly. „Bývá obvyklé, že některé postoje se shodují a některé ne. Shodujeme se v potřebě na ochranu vnějších hranic, liší se postoj ke kvótám a relokačnímu mechanismu,“ sdělil Zeman.

Zeman dostal vyznamenání

Slovinský prezident apeloval na to, aby se pozornost evropských politiků zaměřila na Bosnu a Hercegovinu.

„Není zatím pod náporem, ale mohlo by se tomu tak stát při absenci evropské politiky. Mohlo by dojít k tomu, že by se stala dějištěm incidentů, které si nikdo nepřeje,“ prohlásil.

Pahor také při čtvrteční návštěvě Hradu předal prezidentu Zemanovi vyznamenání jako poděkování za přispění ke kvalitě vztahů a spolupráce se Slovinskem. Poděkoval také českým policistům, kteří pomáhají chránit slovinskou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám