Hlavní obsah

Sobotka by měl něco udělat, shodli se poslanci kvůli hrozbě nevyčerpaných miliard na rychlý internet

– Praha
Novinky, zpe

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl udělat kroky, které by zajistily, že Česko dosáhne na 14 miliard z Bruselu na rozvoj rychlého internetu. Usnesení, které k tomu předsedu vlády vyzývá, ve středu přijal sněmovní hospodářský výbor. Pro hlasovali všichni z patnácti přítomných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Aby mohlo Česko evropské peníze čerpat, musí nejdéle do konce roku poslat do Bruselu  Národní plán rozvoje sítí nové generace. Dokument ale musí nejprve schválit vláda.

Přípravu materiálu má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu, ta ale nabírá čím dál větší zpoždění. Dokonce už i někteří poslanci upozorňují na to, že by ČR mohla o peníze přijít.

„Projekt je v krachu, možná bychom měli udělat nějaké usnesení, aby na tom začali konečně dělat,“ prohlásil ve středu na jednání výboru šéf klubu TOP 09 František Laudát.

Našla se cesta, věří ministerstvo

Znepokojení vyjádřil i komunistický poslanec Jiří Valenta, který je předsedou podvýboru pro informační a komunikační technologie. Zákonodárcům prezentoval obavy poskytovatelů internetu, že ministerstvo průmyslu nebude schopné včas vypořádat připomínky k plánu.

Plán ve středu na výboru hájili dva náměstci ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Představili také harmonogram, podle kterého by měl být národní plán vypracovaný do 30. června letošního roku. „Věřím, že se našla cesta,“ ujistil poslance náměstek Jiří Koliba.

„Jestli se na tom bude pracovat stejným tempem a stejnou rychlostí jako do teď, tak nevím, zda to do června bude,“ kontroval Valenta.

Ministr (Mládek) ví, že je to vládní priorita, musí se snažit
Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda vlády

Předseda výboru Ivan Pilný (ANO) uvedl, že lze těžko polemizovat, zda může být něco zasláno do Bruselu, když to ani neschválila vláda. Hospodářský výbor nakonec přijal usnesení, ve kterém důrazně požádal premiéra, aby konal.

„Příprava dnes pokročila, ministr ví, že je to vládní priorita, musí se snažit,“ reagoval Sobotka na dotaz Novinek, jaké kroky učiní.

Usnesení hospodářského výboru
Hospodářský výbor je znepokojen stavem projednávání a zpoždění Národního plánu rozvoje sítí nové generace a žádá důrazně předsedu vlády České republiky, aby přijal opatření k urychlené realizaci. Nemůže to být nikdo jiný než předseda vlády, kdo do toho vstoupí a dořeší kompetenční spory.
Výbor se také usnesl na tom, že ministerstvo průmyslu bude muset do 31. března předložit závazný harmonogram a každé tři měsíce poslance informovat o realizaci projektu.

Národním plánem se ve středu zabýval i kabinet. „Vláda dnes vzala na vědomí materiál ministra průmyslu a požádala ho, aby každý měsíc informoval vládu o plnění akčního plánu, který povede k vytvoření Národního plánu do poloviny roku 2016,“ sdělil Sobotka.

Zlepšení komunikace

I přes četné problémy se však zdá, že alespoň v něčem nastal posun. Zástupci průmyslu ICT a Hospodářské komory se v pondělí sešli s Mládkem a po schůzce ocenili změnu jeho přístupu. Doteď ho totiž kritizovali za špatnou komunikaci.

„Po dlouhé době se podařilo prolomit dosavadní negativní přístup úřadu a nastolit s ministrem konstruktivní jednání. Domníváme se, že ministr Mládek pochopil frustraci zástupců sektoru v souvislosti s tvorbou Národního plánu rozvoje sítí nové generace, a zavázal se pomoci nalézt řešení vzniklých problémů,“ uvedla Hana Továrková z Hospodářské komory. Zástupci by se chtěli ještě sejít se Sobotkou, za což se prý Mládek přimluví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám