Hlavní obsah

Pomoc Evropské komise je nulová, postěžoval si makedonský prezident Sobotkovi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Makedonský prezident Ďorge Ivanov si v pondělí postěžoval premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) na Evropskou komisi (EK). Její pomoc při zvládnutí migrační krize je prý nulová. Na Twitteru to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a prezident Makedonie Ďorge Ivanov se setkali 15. února v Praze.

Článek

„Makedonský prezident: pomoc ze strany EK Makedonii je nulová,” napsal na Twitter Prouza. Visegrádská čtyřka (V4) proto podle Prouzy nabízí spolu s Rakouskem a Slovinskem Makedonii přímou pomoc.

EK přitom v pondělí oznámila, že Makedonii pošle dalších deset miliónů eur (270 miliónů Kč) na zvládání migrační krize.

Ivanov přijel do Prahy na jednání V4. Na společnou schůzku předsedů vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dorazí i bulharský premiér Bojko Borisov.

Jejich přizvání souvisí s úvahami o tom, že makedonsko-řecká a bulharsko-řecká hranice by se mohly stát záložní hraniční linií v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají z Turecka přes Egejské moře.

Se svým makedonským protějškem jednal v pondělí o migraci i prezident Miloš Zeman. Ivanov poděkoval za nasazení českých policistů, kteří od začátku února pomáhají hlídat hranici s Řeckem.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Reklama

Výběr článků

Načítám