Hlavní obsah

Představy uprchlíků o Evropě jsou často přehnané, shodli se Kalousek se Zaorálkem

Novinky, jas

O migrační krizi i nenaplněných představách uprchlíků diskutovali v neděli v Partii televize Prima ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Uprchlíci mají podle ministra často chaos v představách, co je v Evropě čeká, a zažívají rozčarování.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Zaorálek připomněl, že například řada uprchlíků, kteří se dostali do severských zemí, měla přehnané představy o životě na starém kontinentu. „Měli chaos v představách, co v Evropě najdou,” dodal ministr.

Například Finsko opouštějí tisíce Iráčanů, které zaskočilo chladné počasí i mizivé vyhlídky uplatnění. [celá zpráva]

O očekáváních migrantů se politici bavili i v souvislosti s iráckými křesťany, kteří přicestovali do České republiky a jeden z nich se nelichotivě vyjádřil o nabízeném ubytování. [celá zpráva]

Podle Kalouska mohou být reportáže tohoto typu zneužity radikály, ať už sluníčkáři, tak xenofoby.

Schengen je třeba udržet

Oba politici se rovněž shodli, že udržení stávající architektury Evropské unie s volným pohybem osob je pro ČR životně důležité.

„Zhroucení schengenu by mělo dopady na vše další,” konstatoval Kalousek, který se s ministrem shodl, že ČR by na rozpad doplatila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Kalousek zároveň ocenil racionální přístup kabinetu a postavil se za záměr vlády jednat s Bulharskem a Makedonií na nadcházejícím summitu Visegrádské skupiny.

„Minulost nám ukazuje, jak je Balkán nebezpečný,” připomněl Zaorálek, který odmítl sobotní informace německých médií, podle nichž bude summit vzpourou proti politice německé kancléřky Angely Merkelové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám