Hlavní obsah

Plzeňská diecéze má nového biskupa, Radkovského střídá Holub

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Novým biskupem Plzeňské diecéze se stal Tomáš Holub. V plzeňské katedrále sv. Bartoloměje ho jmenoval v pátek po poledni apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. Holub je generální sekretář České biskupské konference.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Novým plzeňským biskupem se stal Tomáš Holub.

Článek

Dosavadní biskup František Radkovský abdikoval kvůli věku. Nyní bude užívat titul emeritní biskup. Jeho nástupce bude slavnostně vysvěcen v plzeňské katedrále pravděpodobně 30. dubna. „Já po ty necelé tři měsíce diecézi provizorně povedu jako takzvaný apoštolský administrátor,“ vysvětlil Radkovský. V čele diecéze, která zabírá přibližně území Plzeňského a Karlovarského kraje, byl od jejího založení v roce 1993.

„Mojí prioritou je neudělat velký zlom,“ řekl Právu Holub. „Diecéze má za sebou službu skvělého pastýře, pro mne je důležité, abych navazoval, šel ve šlépějích otce Františka (Radkovského). Nechci, aby to bylo vnímáno tak, že přišel někdo nový, který to chce dělat jinak.“

Nový biskup si bude chtít diecézi projet. „Chci navštívit všechny kněze, vidět, v jaké situaci žijí,“ uvedl Holub. „Jednou z priorit bude léčení bolavé historie česko-německých vztahů a jejích důsledků – opuštěných obcí, obcí s přervanou tradicí,“ dodal Holub.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Františka Radkovského (vlevo) nahradil ve funkci biskupa Plzeňské diecéze Tomáš Holub (vpravo)

Radkovský zaslal papeži abdikaci již v říjnu 2014, v den svých pětasedmdesátých narozenin. Naplnil tak církevní právo, Vatikán ho ale ve funkci ponechal, dokud se nenašel vhodný nástupce, kterého potvrdil papež František.  „Je velice moudré, že těch pětasedmdesát let je hraniční doba,“ řekl Právu Radkovský. „Cítím se ještě fit, ale samozřejmě síly ubývají a je potřeba, aby přišel někdo mladší. Někdo, kdo má více sil a bude pokračovat,“ podotkl Radkovský.

„Řada věcí se podařila, na druhou stranu mě velice pálí jedna věc: předávání víry mladším generacím, dětem. Na jedné straně se snažíme opravovat kostely, na druhé straně pro koho vlastně, když nebudou věřící. To je ale problém celé naší společnosti, není to jednoduché,“ poznamenal emeritní biskup.

Poté, co diecézi definitivně převezme jeho nástupce, bude možná dál pracovat pro charitu. „Ti, kteří slouží lidem, sami potřebují duchovní povzbuzení,“ konstatoval Radkovský. Uvažuje také o službě řadového faráře. „Žádnou farnost vyhlídnutou nemám, šel bych tam, kde bude potřeba,“ uzavřel František Radkovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám