Hlavní obsah

K oslavám výročí Karla IV. se na Hradě vystaví korunovační klenoty

Praha

V rámci oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. se vystaví i korunovační klenoty. Lidé si v květnu budou moci ve Vladislavském sále zdarma prohlédnout Svatováclavskou korunu i její doplňky. V pátek to uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žezlo a koruna Karla IV.

Článek

"Kvůli velkému zájmu veřejnosti o vystavení kanonického souboru českých korunovačních klenotů budou v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. tyto klenoty mimořádně vystaveny 15 dní tradičním způsobem a zdarma ve Vladislavském sále, a to v termínu od 15. do 29. května 2016," uvedl. Kvůli tomu nebude originál Svatováclavské koruny součástí expozice Žezlo a koruna v Císařské konírně.

"Takto koncipovaná výstava pak nebude vyžadovat taková bezpečnostní a kapacitní omezení, kvůli kterým by bylo nutné spouštět dříve avizovaný předprodej vstupenek," uvedl Šebek ke změně koncepce.

Kapacita se nemusí omezit

Původně se měla výstava Žezlo a koruna stát hlavním projektem oslav  700. výročí narození císaře a krále Karla IV., které Hrad zahájí 2. dubna se začátkem turistické sezóny. Alespoň tak to zástupci správy Hradu na tiskové konferenci vloni v listopadu uváděli.

Hlavním exponátem měla být výjimečně samostatně vystavená česká královská koruna. Při jejích tradičních výstavách ji doplňují žezlo a jablko z doby renesanční, v Císařské konírně měly korunu poprvé doplnit repliky insignií gotických, které se pro tuto příležitost speciálně vyrábějí.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Vzhledem k tomu, že součástí výstavy mají být také cenné rukopisy, kvůli kterým se z klimatických důvodů musí regulovat počet návštěvníků, správa Hradu avizovala, že se bude návštěvnost expozice regulovat rezervačním systémem a vyšším vstupným. Vzhledem k tomu, že se korunovační klenoty vystaví samostatně, k regulaci počtu návštěvníků výstavy Žezlo a koruna se podle Šebka nemusí přistoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám