Hlavní obsah

Propuštěný právník po návratu z Libanonu: Řekli nám, že jde o výměnu

Právo, Radim Vaculík

Po zdravotních prohlídkách a následných policejních výsleších se v sobotu celá pětice propuštěných Čechů dostala po dvou dnech od příletu do vlasti domů za svými rodinami. Jako první a zatím jediný z unesených v Libanonu se v médiích, včetně Práva, k případu vyjádřil advokát Jan Švarc. Ostatní buďto nezvedali telefon, anebo měli své mobily vypnuté.

Foto: Repro ČT

Když byl Jan Švarc unesen, byly jeho dceři tři měsíce.

Článek

Švarc redakci v neděli sdělil, že to byl skutečně on, kdo loňskou výpravu do Libanonu organizoval. „V sobotu skončilo lékařské vyšetření a výslechy a všechny nás propustili. Jsem v pořádku, akorát jsem zhubl dvacet kilogramů, ale to je tou stravou,“ řekl Právu Švarc.

„Chyběly mi tam veškeré léky na srdce, které po infarktu stabilně beru, a sedm měsíců jsem neměl nic. Jinak jsem žádné zdravotní problémy neměl, někteří kluci to měli horší, ale to musejí říct oni,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schůzka se Syřany nevyšla

Podle něj se pětice do zajetí dostala v libanonském údolí Bikáa nedaleko hranic se Sýrií v okamžiku, kdy jela na údajně domluvenou schůzku se zástupcem syrské opozice.

S tím prý chtěli hovořit dva čeští novináři z Jindřichohradecké televize, kteří byli součástí výpravy.

Jenže místo setkání je všechny údajně přepadlo komando osmi až deseti zakuklenců s kalašnikovy v rukou. Únosci je prý donutili odevzdat telefony a spoutali je elektrikářskými páskami. V dodávce pak pětici Čechů i s jejich libanonským řidičem odvezli na blíže neurčené místo, kde zůstali zhruba měsíc v jedné místnosti.

Oním řidičem byl Libanonec Saíb Fajád, bratr v té době v ČR drženého spolupracovníka libanonské tajné služby Alího Fajáda, o jehož vydání měly velký zájem Spojené státy.

A právě Fajád byl nakonec minulý týden součástí výměny za propuštěné Čechy a společně s ním pak další Libanonec, Chalíd el Marábí. Oba byli po čtvrtečním návratu pěti unesených českých občanů z Bejrútu do Prahy propuštěni z pankrácké vazební věznice a zamířili leteckým speciálem opačným směrem, tedy do Libanonu.

„Měli jsme za to, že ti lidé (zadržovaný Fajád a spol. v Česku – pozn. redakce) byli propuštěni,“ uvedl včera Švarc důvod, proč se on i další čtyři Češi dostali po sedmi měsících na svobodu. V tomto smyslu podle něj hovořili o jakési dohodě i sami únosci.

Fajádův bratr málem zemřel

„Odvezli nás zase dodávkou z toho posledního místa, kde jsme byli. Jeli jsme asi dvě hodiny… Dojeli jsme někam do hor, kde nás vyhodili ven, rozštípli nám pouta, sundali kukly a řekli nám: tamhle v dálce jsou domy, běžte si zavolat policii. My jsme došli do domečku, kde přespávali syrští řidiči nákladních aut. Půjčili nám telefony, abychom si zavolali,“ popsal v ČT24 poslední okamžiky v zajetí Švarc.

Doplnil, že během sedmi měsíců neviděli Češi denní světlo a únosci je průběžně stěhovali na pět až šest míst. Šlo prý o profesionály, v jejichž chování nebyl žádný zmatek. Pokaždé s Čechy jednali jen v kukle, takže nikdy neviděli jejich obličeje.

Zároveň právník odmítl spekulace, že by celou akci v Libanonu zinscenoval kdokoli z Fajádových blízkých.

„Bude potřeba očistit jméno pana Fajáda, protože jsem přesvědčen, že on za tím (únosem) nestojí, jelikož jeho bratr byl po celou dobu jako jeden z unesených s námi a chovali se k němu nejhůře ze všech. Když měl srdeční záchvat, tep 220 a byl bez sebe, tak ho ti únosci polévali vodou, takže ať mi nikdo neříká, že to zorganizovala Fajádova rodina,“ má jasno Švarc v tom, že příbuzní jeho klienta v této věci nejedou, když jeho bratr v zajetí málem zemřel. „To je opravdu na hlavu,“ komentoval podobné spekulace advokát.

Naopak se podle svých slov domnívá, že za jejich únosem stojí někdo z okruhu zbylé dvojice cizinců, které společně s Fajádem předloni v dubnu zatkla na žádost Američanů česká policie v jednom z pražských hotelů, a řešilo se jejich možné vydání kvůli podezření z nelegálního obchodu se zbraněmi, drogami a z domnělé podpory terorismu.

Opakované návštěvy

Švarc nikoho nejmenoval, ale možnosti jsou jen dvě: zmiňovaný el Marábí anebo Faouz Jaber, který jako jediný dosud zůstává v pražské věznici, a nebyl tedy nakonec součástí výměny.

Podle důvěryhodného zdroje Práva totiž Jaber údajně spolupracoval s Američany na vylákání a následném zatčení Fajáda v Česku. Únosci prý ale Švarcovi a spol. tvrdili, že o Fajáda jim vůbec nejde.

Advokát včera připustil, že byl v Libanonu poněkolikáté, a většina cest se podle něj týkala možného získání důkazů ve prospěch klienta Fajáda pro české soudy, které loni rozhodovaly o jeho možném vydání do Spojených států.

Zatímco pražský městský a v prosinci i nadřízený Vrchní soud žádosti USA vyhověly, vše nakonec zvrátil svým rozhodnutím ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který vydání Fajáda a El Marábího nepovolil a v případě Jabera dosud nerozhodl.

Čechovi z Libye lze pomoci

Poslední, červencová cesta měla i pomocí údajně domluvené tiskové konference v Bejrútu dokázat, že Fajád a spol. byli v ČR zatčeni nezákonně na základě provokace Američanů a bez důkazů. Na všem se prý Švarc předem domluvil s Fajádem.

Rovněž se vyjádřil k tomu, proč byl součástí pětičlenné výpravy i vojenský zpravodajec Martin Psík. Nepřímo potvrdil informace, že rozvědčík jel do Libanonu, aby se pokusil získat nějaké nové informace o Čechovi, kterého o pár měsíců dříve unesli neznámí ozbrojenci v Libyi.

„Mohli byste o tom Čechovi v Libyi nepsat v souvislosti s naší cestou, protože si myslím, že je tam ještě nějaká možnost mu pomoci,“ upozornil Švarc.

Právě s Vojenským zpravodajstvím byl Švarc podle svých slov před odjezdem v kontaktu a připustil, že to byl on, kdo tajnou službu oslovil s možnými poznatky o uneseném Čechovi. „Jistěže ano,“ odpověděl Právu Švarc.

Naopak na otázku, zda si jel v rámci cesty do Libanonu k Fajádově rodině pro peníze, reagoval stroze: „Bez komentáře.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám