Hlavní obsah

Česko vstoupí do soudního sporu v kauze Michalákových, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Česká republika by měla vstoupit jako účastník do řízení norských soudů v případu Evy Michalákové a jejích odebraných synů. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu představil tento návrh vládě, ta ho schválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Rozhodli jsme o vstupu ČR do řízení před norským soudem v kauze odebraných dětí Michalákových,” napsal na Twitter premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zaorálek představil plán ve středu dopoledne. „Rozhodli jsme se, že ministerstvo zahraničí spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí podnikne krok za českou vládu, jehož podstatou je, že se budeme snažit stát se účastníky a vstoupit do řízení před norským soudem v této kauze,“ řekl šéf české diplomacie.

Soud by měl jednat v únoru. Zaorálek věří, že Norsko intervenci Česka vyhoví. Tímto krokem chce ČR podle ministra poukázat na to, že adopce v cizí zemi je nepřípustná. Další chybný postup vidí v odepření styku s dětmi přesto, že o něj biologická matka jevila zájem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Bratři Denis a David byli Evě Michalákové odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo. Norský úřad Barnevernet letos v říjnu rozhodl poslat šestiletého Davida k adopci, k desetiletému Denisovi ztratila Michaláková rodičovská práva.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Před norským velvyslanectvím v Praze se 16. ledna konal protest proti postupu norské sociální služby Barnevernet.

Reklama

Výběr článků

Načítám