Hlavní obsah

Sobotka k propouštění: Nemůžeme přebírat odpovědnost za soukromého vlastníka OKD

– Praha
Novinky, zpe

Uhelná společnost OKD je soukromý podnik a vláda za něj nemůže přebírat zodpovědnost, prohlásil v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tak na informaci, že OKD chce do dvou let propustit polovinu horníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„OKD je soukromý podnik, ten nese hlavní zodpovědnost. Starostí vlády je, aby lidé, kteří budou propuštěni, dostali druhou šanci. Vláda nemůže přebírat odpovědnost za soukromého vlastníka OKD,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že požádal ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD), aby od OKD získali konkrétní plány a zjistili, co se bude přesně odehrávat.

„Chceme nabídnout eventuálně propouštěným zaměstnancům OKD šanci, chceme podpořit jejich dojíždění do práce. Před několika týdny jsme začali velmi intenzivní přípravy z hlediska přesunu finančních prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti,“ sdělil premiér.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Paradoxně to je právě Sobotka, kdo stojí za privatizací OKD. V roce 2004 jako ministr financí navrhl vládě Stanislava Grosse (ČSSD) schválit prodej 46 procent akcií v OKD. Podle pozdějšího znaleckého posudku mohl stát při privatizaci inkasovat až šestkrát víc.

Reklama

Související články

NWR chce zavřít Důl Paskov už příští rok

Těžební společnost NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Dohoda se státem, podmíněná cenami...

Výběr článků

Načítám