Hlavní obsah

Zdravotní sestry by už nemusely mít vysokou školu, navrhuje Němeček

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vleklý problém nedostatku zdravotních sester by měl vyřešit zákon o vzdělávání nelékařských pracovníků, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. V návrhu normy se počítá s tím, že by sestrám stačily pouze čtyři roky středoškolského studia a rok na vyšší odborné škole místo dosavadních sedmi let vzdělávání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Na návrhu zákona ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se v pondělí shodla tripartita. Normu chce ministr předložit vládě v březnu. Schválit ji bude muset ještě parlament a podepsat prezident.

„Základem bude čtyřleté středoškolské vzdělání ukončené maturitou, poté bude následovat rok studia na vyšší odborné škole. Po pěti letech studia včetně středoškolského bude mít zdravotní sestra plné kompetence, aby mohla vykonávat svou práci, tedy aby mohla být u lůžka pacienta,“ vysvětlil Němeček. Sestřičky nyní musí studovat čtyři roky střední školu a tři roky bakalářské studium.

U některých vyšších specializací, jako například intenzivní péče, bude ale vysokoškolské vzdělání potřeba.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

České nemocnice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu. Sester v tuzemsku pracuje asi sto tisíc, doktorů je v registru lékařské komory asi 50 tisíc, z toho jich profesi vykonává necelých 39 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám