Hlavní obsah

Krnáčové může hrozit za Lítačku odvolání

– Praha • Aktualizováno
Právo, trj

Pondělní představení nehotového projektu Lítačka se může primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) vymstít. Pražští zastupitelé TOP 09 po úterní schůzce s ČSSD, Trojkoalicí a ODS označili tvrzení primátorky za záměrné matení veřejnosti. Zastupitelé se sejdou ve čtvrtek a nelze vyloučit návrh na odvolání primátorky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Článek

Šéf klubu Václav Novotný (TOP 09) poukázal na fakt, že o projektu nebyl zpraven dopravní podnik, ačkoli bez něj se Lítačka neobejde. Proto má vyhlášení Lítačky podle Novotného stejný význam jako věta, že přivezeme do Prahy pandu.

„Jestli přivezeme nebo nepřivezeme pandu, je nakonec celkem vzato jedno. Ale tvářit se, že existuje nějaký nový instrument na dopravu v Praze, když s vysokou mírou pravděpodobnosti neexistuje nebo není funkční, to je prostě záměrné klamání veřejnosti,“ řekl Novotný, který chce, aby zastupitelstvo kauzu probralo.

Lítačka zaskočila ČSSD i ANO

Podle jeho kolegy Jiřího Nouzy, místopředsedy klubu TOP 09 na schůzce, která se měla týkat především možné spolupráce čtyř subjektů, kroutili nad Lítačkou hlavou i vyjednavači ČSSD. „Nabyli jsme dojmu, že o tom nevěděli,“ uvedl Nouza.

Foto: litacka.eu

Finální podoba nové tramvajenky zatím není známá.

Lítačka byla horkou novinkou pro všechny vyjednavače. „Na to, že paní primátorka ignoruje zastupitelstvo, na to jsme zvyklí. To, že ignoruje dopravní podnik, jehož se to bezesporu týká a bez spolupráce s ním to nelze učinit funkční, považujeme opravdu za mezí veškeré rozumnosti,“ poznamenal Novotný, podle něhož TOP 09 návrhu na odvolání Krnáčové nijak bránit nebude.

Podle informací Práva Krnáčová čelila kritice za Lítačku i v pondělí večer v klubu ANO. Zastupitelé ani zástupci ANO v orgánech Operátora ICT totiž o primátorčině Lítačce údajně nevěděli, a večerní jednání zastupitelstva tak mělo bouřlivý průběh.

Nejasné postoje jednotlivých stran

Pokus Krnáčovou odvolat v zastupitelstvu několikrát ztroskotal. Naposledy s ním přišla ODS, nepodpořila ho však Trojkoalice. Nyní se zdá, že by se role mohly vyměnit.

„Máme klub ve čtvrtek ráno před zastupitelstvem. Probereme všechny taktické varianty, vše, co může nastat,“ řekl Trojkoaliční vyjednavač Jan Wolf (KDU-ČSL).

ODS je náhle opatrnější. „Praha je natolik v tuto chvíli destabilizovaná, že destabilizovat ji v této situaci ještě více by bylo velice nezodpovědné,“  uvedl po schůzce s TOP 09, ČSSD a Trojkoalicí místopředseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Podle šéfa klubu ČSSD Karla Březiny se sociální demokracie stále soustředí na vyjednání co nejsilnější koalice. „Nejsilnější by byla koalice pěti subjektů, které mají minimálně osm zastupitelů. Pořád to vidíme jako variantu s nejvíce účastníky na dohodě z relevantních politických subjektů,“ poznamenal Březina.

Pokud by primátorka asi po roce a čtvrt od voleb padla, zastoupil by ji jediný sociální demokrat v radě, jímž je náměstek Petr Dolínek. Radní by ještě fungovat mohli, zbylo by jich šest z původních 11.

Související témata:

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lítačka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Projekt Lítačka má nahradit kartu opencard, samotná výměna ale problémy s projektem podle kritiků neřeší. Pražané pak na internetových fórech dávají najevo nelibost i se samotným názvem nové karty, protože předplacenému kupónu na MHD se v Praze na rozdíl jiných českých měst nikdy neříkalo lítačka.

Reklama

Související články

Opencard končí, Pražané dostanou Lítačku

Opencard v Praze nahradí Lítačka. Projekt v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mělo by se jednat primárně o kartu na městskou hromadnou...

Výběr článků

Načítám