Hlavní obsah

Lítačka se neříká, co třeba „Krndačka”, navrhují vtipálci název nové pražské karty

– Praha

V Praze se neříká „lítačka”, ale „tramvajenka”, diskutují na sociálních sítích lídé o nové kartě, která má nahradit opencard. Magistrát spustí od února nový systém vydávání karet, od poloviny roku pak mají lidé jezdit na Lítačku. Byť název ještě není definitivní, neboť je pracovní, je prý velmi pravděpodobné, že bude finální. S jeho zveřejněním se ihned objevily i zesměšňující verze.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

"Je vidět, že název vymyslel někdo, kdo nezná Prahu a její řeč," napsal jeden z uživatelů na facebookové stránce Praha.eu. Lidé se shodují v tom, že "lítačka" se používá hlavně mimo Prahu. V hlavním městě tak legitimaci MHD říkají podle nich "náplavy", tedy lidé, kteří se narodili mimo Prahu a do města se přistěhovali.

Podle vyjádření ředitele Operátora ICT Václava Strnada je název zatím pracovní, byť pravděpodobný. Nová karta má už svou vlastní stránku na webu a na Facebooku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Její správce jménem karty odpovídá na dotazy a připomínky. "Není to další speciální karta, jsem náhradou za Opencard," píše například. "Lítačka je zažitý název, který se pro tyto nosiče kupónu používá. Mrzí mě, že se vám mé jméno nelíbí," uvádí se dále na stránce.

Karta „Krndačka”

Design karty, který také zatím není definitivní, lidé na sociálních sítích většinou chválí. Vznikají ale také obrázky, které vizuál karty parodují. Například karta "Krndačka" s domalovaným portrétem primátorky Adriany Krnáčové, která v pondělí projekt veřejnosti představila.

Primátorka už loni avizovala, že opencard do dvou let skončí. Podle magistrátního posudku je projekt předražený, zastaralý a neužitečný. Projekt Opencard, který vznikl za vlády primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu nejméně 1,75 miliardy korun. Náklady na připravovaný projekt podle Krnáčové nepřekročí deset miliónů korun.

Reklama

Související články

Opencard končí, Pražané dostanou Lítačku

Opencard v Praze nahradí Lítačka. Projekt v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Mělo by se jednat primárně o kartu na městskou hromadnou...

Výběr článků

Načítám