Hlavní obsah

Mládek: Babiš ohrozil vznik 900 pracovních míst. Šéf ANO to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ohrozil podle šéfa resortu průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vznik 900 pracovních míst, když na vládě zablokoval schválení investiční pobídky pro firmu INA Lanškroun. Babiš ale Mládkovu kritiku odmítá, materiál podle něj zablokován nebyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek a vicepremiér Andrej Babiš před jednáním vlády

Článek

„Ministr Babiš dnes na vládě zablokoval schválení investiční pobídky pro firmu INA Lanškroun a ohrozil tak vznik 900 prac. míst,“ napsal Mládek na Twitter.

Babiš se však ohradil s tím, že se nejdříve musí najít zdroj financí, na který Mládek při sestavování rozpočtu na letošní rok zapomněl.

„Je to lež a podraz. Ministr Mládek předkládá materiál do vlády v rozporu s jednacím řádem vlády a požaduje navýšit rozpočet na rok 2016, protože to zapomněl dát do rozpočtu,“ uvedl ve zprávě Babiš. Podle něj nic nebylo zablokováno. „Má se pouze najít zdroj peněz, na který pan ministr zapomněl,“ dodal.

Investice ve výši 2,5 miliardy

Pobídka měla činit 255 miliónů korun. Firma přitom plánuje investovat celkem 2,5 miliardy korun do rozšíření výroby modulů pro řízení teploty pro automobilový průmysl. Pracovní místa měla vzniknout v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí.

Firma počítá s investicí v novém výrobním závodě ve Svitavách a s rozšířením výroby ve stávajícím závodě v Lanškrouně. Hmotná podpora od státu na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku dosáhne v případě schválení až deseti procent z celkových způsobilých nákladů.

To, že ČR po letech prožívá období hospodářského růstu a nízké nezaměstnanosti, podle ministra Mládka neznamená, že by měl stát přestat podporovat investice přinášející pracovní příležitosti a růst průmyslové výroby. „Naopak. V případě společnosti INA Lanškroun jde o velmi významnou investici, která díky státní pobídce přinese až 900 nových pracovních míst,” uvedl dříve Mládek.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Loni získalo příslib investiční pobídky od státu 57 projektů investorů, celková výše pobídek činila pět miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám