Hlavní obsah

Babiš to za rozhovor pro Právo schytal od Sobotky i Bělobrádka

– Praha
Právo, Marie Königová

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ohradil proti prohlášení svého koaličního partnera, vicepremiéra Andreje Babiše, o tom, že ČR nemůže přijímat uprchlíky. Ostře se vyjádřil i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Jak řekl Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo, hlavní odpovědností politiků je zajištění bezpečnosti vlastních občanů, řešení vnitrostátních problémů a až pak uprchlíci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové koaličních stran zleva: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Naše země podle svých možností a kapacit poskytovala, poskytuje a bude poskytovat azyl těm, kdo utíkají před válkou a pronásledováním a požádají nás o pomoc,“ reagoval v neděli Sobotka pro Právo na Babišovy výroky.

V televizi Prima pak uvedl, že Česko postupuje odpovědně a že Brusel pod tlakem postupně mění názor: „Nenechávejme se svazovat politickou korektností a hovořme o problémech otevřeně.“

Sobotka připomněl, že ČR dala loni mezinárodní ochranu 470 uprchlíkům včetně těch, kteří pocházejí ze Sýrie. Vláda již také rozhodla o přijetí 153 křesťanských uprchlíků z Iráku.

„To nic nemění na tom, že je potřeba nic nepodcenit z hlediska bezpečnostních kontrol a opatření. Stejně tak je důležité dobře zvládnout integraci azylantů do naší společnosti,“ řekl premiér.

Vicepremiér radí porušovat právo? diví se Bělobrádek

Babiš nenalezl pochopení ani u Bělobrádka. „Obávám se, že ze strany mého vládního kolegy nejenže nejde pouze jen o čistý předvolební populismus povzbuzený i volbami v Polsku,“ napsal šéf lidovců Právu.

„Považuji za naprostý přešlap sdělovat veřejnosti od prvního místopředsedy vlády, že nemáme dodržovat národní i mezinárodní právo. Že máme porušovat Ženevské konvence a páchat tím zločiny proti lidskosti. To se v civilizované zemi opravdu nestává,“ reagoval Bělobrádek.

Dodal, že domácí problémy se v ČR řeší a podílet se na řešení i migrační krize považuje za slušné a racionální do budoucna. Ve shodě s ČSSD lidovci trvají na tom, že kvóty nejsou řešením. Za řešení považují omezení migrace do EU a pomoc přímo v regionech původu uprchlíků.

Jak Bělobrádek zdůraznil, uprchlíkovi, který prokáže, že doma mu hrozí pronásledování, či dokonce smrt, a požádá u nás o azyl, ČR vyhoví. Na rozdíl od ekonomických migrantů, protože podle šéfa lidovců si Babiš plete uprchlíka s ekonomickým migrantem.

Detence není sprosté slovo

Podle Sobotky, který se k problému migrace vyjádřil i v nedělní Partii televize Prima, se Evropa dostala do pasti politické korektnosti. ČR to od začátku od západoevropských politiků schytávala za názor, že je třeba silněji chránit vnější schengenskou hranici. „Tvářili se, že to neslyší, že slovo detence je snad nějaký sprostý výraz, kritizovali nás za to, že uprchlíky číslujeme,“ uvedl Sobotka.

„My ale potřebujeme nástroje na zvládnutí obrovské migrační vlny. Dokud nebudou politici a demokratické síly jasně o problémech mluvit, tak to budou řešit extremisté,“ zdůraznil. Podle Sobotky Evropa uprchlíkům pomůže, ale očekává od nich, že budou respektovat zdejší zákony, pravidla a zvyklosti. „Přistěhovalecká politika musí mít limity. Na tom je postavena integrace. Aby ti lidé do budoucna neznamenali bezpečnostní riziko,“ uvedl premiér.

„Udrželi jsme bezpečnostní situaci pod kontrolou. Odmítáme, aby na uprchlickém problému parazitovali extremisté, kteří toho chtějí využívat k šíření strachu. Nás nemůže ovládat strach,“ dodal.

Sobotka zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky, že teroristický útok v ČR dříve nebo později bude. „Je zbytečné zveličovat, ani nic nezamlčovat. Žádný útok se nedá vyloučit, ale pokud nemáme žádné konkrétní indicie, že hrozí nějaké teroristické nebezpečí, tak proč budeme lidi strašit,“ dodal Sobotka.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Reklama

Související články

Nejpopulárnějším politikem zůstává Babiš

Nejlépe hodnoceným politikem byl v prosinci podle šetření společnosti STEM ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš, jehož kladně hodnotilo 61 procent občanů....

Babiš: Žádné uprchlíky přijímat nemůžeme

Situace kolem migrační krize se natolik změnila, že o přijímání uprchlíků z Blízkého východu v ČR nemůže být řeč. V rozhovoru pro Právo to říká ministr financí...

Výběr článků

Načítám