Hlavní obsah

Zlatý oříšek za mimořádný talent získali hokejistka, gymnastka, včelařka i multiinstrumentalista

Novinky, mak
Praha

Obdivuhodná tanečnice na invalidním vozíku a držitelka několika zlatých medailí Karolína Dejová, mistryně republiky a vítězka mnoha soutěží ve sportovní gymnastice Veronika Šebáková nebo všestranně nadaná Klára Zayková, která sklízí i zahraniční úspěchy ve hře na housle, v golfu i aikidu. To jsou jedni z talentů 17. ročníku soutěže Zlatý oříšek.

Zlatý oříšek za mimořádný talent získali hokejistka, gymnastka, včelařka i multiinstrumentalistaVideo: Novinky

 
Článek

Soutěž už posedmnácté odhalila desítku mimořádně talentovaných dětí ve věku 6 až 14 let. Do celostátního kola se jich přihlásilo celkem 184. Cenou za talentová vystoupení byla soška Zlatý oříšek a 10 tisíc korun. Výhru si odnesli nejen nadaní spisovatelé, sportovci, ale také netradiční obory soutěže. Jedním z nich bylo například včelařství, kterému se věnuje Dobruše Lukášová z Třebína v Jihočeském kraji.

„V červnu jsem si pořídila vlastní včelstvo, které mám na chalupě 25 kilometrů od domu. Paní učitelka mě dříve přihlásila do včelařské soutěže, začalo mě to více zajímat a rozhodla jsem se mít včely doma,“ říká Dobruška, která se probojovala i do semifinále Zlatá včela a účastní se biologických olympiád.

Mezi vítězi Zlatého oříšku bylo tentokrát jediné mužské zastoupení, o které se postaral patnáctiletý Jaroslav Voříšek. Všestranný multiinstrumentalista z Kroměříže hraje na tenor, pozoun, bicí a klavír. Věnuje se také sólovému a komornímu zpěvu.

Foto: Zlatý oříšek

Jaroslav Voříšek hraje na několik hudebních nástrojů. Trénuje doma v paneláku.

Každoročně bývá mezi oceněnými také řada sportovců. Třináctiletá Kateřina Dvořáková zaujala netradičním dívčím koníčkem, věnuje se hokeji a momentálně figuruje na soupisce hokejové reprezentace žen do 15 let.

„Sama jsem si přála být hokejistka. Od tří let bruslím a od pěti hraju. Chtěla bych se dostat do ženské NHL, která letos začala v Americe, a můj vzor je brankář Henrik Lundqvist,“ uvádí skromně Kateřina.

Foto: Zlatý oříšek

Kateřina Dvořáková hraje hokej od pěti let. Momentálně za hokejovou reprezentaci žen do 15 let.

Další mimořádně úspěšnou sportovkyní je mistryně České republiky ve stolním tenise ve dvouhře mladších žákyň 2015 a čtyřhře mladších žákyň 2015 Kristýna Pěnkavová z Vlašimi. Za svůj obětavý přístup dostaly cenu také dívky ze Dvora Králové nad Labem Bětka Teperová a Eliška Cermanová. Společně tvoří duo „Jsme tým“, které pomáhá druhým, slabším a znevýhodněným.

Držitelé ceny Zlatý oříšek
Karolína Dejovátanečnice
Kateřina Dvořákováhokejová brankářka
Nela Fialováspisovatelka
Alžběta Teperová a Eliška Cermanovápomoc druhým
Natálie Maleňákováastronomka
Jaroslav Voříšekmultiinstrumentalista
Kristýna Pěnkavovámistryně v ping-pongu
Dobruše Lukášovávčelařka
Veronika Šebákovámistryně ve sportovní gymnastice
Klára Zaykováhouslistka

Mezi vítězi nechyběla ani nadaná Natálie Maleňáková z Olomouce, která vyniká v astronomii, fyzice a matematice, nebo Nela Fialová z Velké Dobré. Ta se úspěšně věnuje literární činnosti, vydala svoji první básnickou sbírku. Také recituje, zpívá, hraje na flétnu a klavír.

Soutěž podporuje aktivitu a cílevědomost

Zlatý oříšek je největším projektem zaměřeným na vyhledávání a všestrannou podporu aktivních, nadaných a úspěšných dětí České republiky. Za svou sedmnáctiletou historii se zapsal do povědomí dětí i dospělých jako projekt otevřený všem snaživým dětem a jejich kolektivům bez rozdílu oboru, kterému se věnují. Nerozhoduje ani etnikum, ani případný handicap. Jedinou podmínkou pro vstup dětí do soutěže je splnění podmínky věkového rozmezí 6 až 14 let. Soutěž Zlatý oříšek již 3. rokem organizuje Nadační fond Zlatý oříšek.

„Myslím, že se podařilo vytvořit tradici projektu, který nejen vyhledává, propaguje a odměňuje talentované a cílevědomé děti, ale především vytváří celoroční motivaci pro každé dítě, které má snahu něčeho dosáhnout. O to od samého začátku usilujeme. Fandím těmto dětem, a proto také soutěž Zlatý oříšek organizuji. Vím, že má pro naši společnost velký význam, protože tyto dnešní děti budou za pár let utvářet budoucnost našeho národa,“ dodává Jiří Kotmel, hlavní organizátor soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám