Hlavní obsah

První část křesťanských uprchlíků z Iráku dorazí do Čech 24. ledna

První skupina iráckých křesťanů, jejichž přijetí schválila před časem vláda, přiletí do České republiky v neděli 24. ledna. Následně se na několik týdnů přesunou do rekreačního zařízení Okrouhlík u Jihlavy, kde se budou učit česky a poznávat české reálie. Ve čtvrtek o tom informoval ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant.

Článek

Uprchlíci byli původně v táborech v iráckém Irbílu, odtud odešli do Libanonu. "Hned po příletu požádají o azyl. Ten by jim měl být vydán relativně rychle, protože už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami tajných služeb a pohovory s českými státními orgány," řekl Talafant.

Jihlavská skupina je složena ze šesti rodin. Je v ní 13 žen a dívek a 14 mužů a chlapců. Věkový průměr skupiny je 20 let, nejmladšímu dítěti je jeden měsíc, nejstaršímu 68 let.

"Doufáme, že tyto lidi, kteří přišli nejen o všechen majetek, ale často také o členy rodin, dobře přivítáme a pomůžeme jim znovu začít," uvedl jihlavský primátor Rudolf Chloupek.

Přijde 153 lidí

Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Podle Talafanta patří iráčtí křesťané obecně k nadstandardně vzdělané části obyvatelstva, polovina mužů v celé skupině 153 běženců má vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání, stejně jako třetina žen.

"Je mezi nimi například bývalý ředitel školy, programátor, lékař, stavební inženýr nebo zdravotní sestra," uvedl Talafant. Před vyhnáním z domovů podle něj žily tyto rodiny běžným středostavovským způsobem života.

Náklady hradí fond

Dalších několik měsíců by měli uprchlíci bydlet v bytech v Jihlavě a dál se učit češtinu. "Poté se někdo rozhodne zůstat, další se mohou volně stěhovat za prací," uvedl Talafant. Podle něj už nyní nadační fond registruje nabídky pracovních míst pro běžence.

Celý projekt s rozpočtem kolem 15 miliónů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví.

Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou a společností. Peníze podle Talafanta fond získal výhradně od soukromých dárců.

Zbývající dorazí v únoru a březnu

Dalších 126 iráckých křesťanů by mělo do Česka dorazit během února a března. Jejich přesun připravují pracovníci Nadačního fondu ve spolupráci s ministerstvem vnitra a tajnými službami ČR. Zároveň se jedná o umístění do dalších měst. V jednání je Praha a další čtyři až pět krajských měst.

Česká vláda loni schválila, že stát přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Na základě evropského rozhodnutí by pak Praha měla přijmout dalších 1591 migrantů.

Související téma:

Všichni uprchlíci nejprve budou muset získat azyl a před cestou projít bezpečnostní prověrkou. Loni do Česka zatím přiletěly tři syrské rodiny s nemocnými dětmi na léčení do tuzemských nemocnic. Jedna z rodin však krátce po příjezdu odjela do Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám